MAAE si ředitele nezvolila ani napodruhé

Vídeň - Pětatřicetičlenná Rada guvernérů dnes ve Vídni ani napodruhé nezvolila nového ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ani jeden z kandidátů - japonský velvyslanec Jukija Amano a jihoafrický diplomat Abdul Samad Minty - nezískal potřebnou dvoutřetinovou většinu. Současnému řediteli Muhammadu Baradejovi vyprší mandát 30. listopadu, do souboje o nástupnictví může nyní vstoupit nový uchazeč. Podle pravidel MAAE by se volba měla opakovat za čtyři týdny, jméno budoucího šéfa jaderného orgánu OSN musí být známo nejpozději v červnu.

Dvaašedesátiletého Amana upřednostňují průmyslové státy, o pět let staršího Mintyho naopak spíše rozvojové země. Blíže k vítězství měl podle Reuters japonský diplomat, ve dvou dnešních hlasováních se pro něj vyslovilo 22 a 19 členů rady, zatímco jeho rival získal 12 a 15 hlasů. Jeden účastník se pokaždé zdržel. Ve čtvrtek se konala tři kola volby. Minty naznačil, že se do dalšího klání nejspíš nezapojí.  

Baradej stál v čele úřadu od roku 1997 a již dříve oznámil, že o čtvrtý čtyřletý mandát usilovat nebude. V roce 2005 získal společně s MAAE za boj za nešíření jaderných zbraní Nobelovu cenu za mír. Jeho nástupce bude konfrontován mimo jiné s nedořešenými spory o nukleární programy Íránu, Sýrie a Severní Koreje.



MAAE začala fungovat v roce 1957 s cílem podporovat výzkum a uplatňování jaderné energetiky pro mírové účely. Jejím úkolem je rovněž dohlížet na bezpečnost při využívání jaderné energie a dodržování dohod o nešíření atomových zbraní.

  • Kandidáti na šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Abdul Samad Minty a Jukija Amano autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/763/76220.jpg
  • Mezinárodní agentura pro atomovou energii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/763/76217.jpg