Atentátník pohřbil pod troskami pákistánské mešity nejméně 50 lidí

Péšávar (Pákistán) - Nejméně pět desítek mrtvých a 75 zraněných si vyžádal dnešní útok sebevražedného atentátníka během modliteb v mešitě v Džamrúdu v severozápadním Pákistánu nedaleko hranic s Afghánistánem. Mešita se po výbuchu zřítila. Předpokládá se, že počet obětí není rozhodně konečný a mohl by se vyšplhat až na 70, protože při tradičních pátečních modlitbách byla budova plná věřících. K odpovědnosti za atentát se dosud nikdo nepřihlásil. Pouze dva minarety zbyly z mešity, kam chodili pravidelně policisté a příslušníci polovojenských sil střežících hranici s Afghánistánem.

Zatím není jasné, kolik věřících bylo v době výbuchu v mešitě, dostupné zdroje hovoří o 250 až 300 lidech. „Lidé pláčou. Za celý život jsem neviděl takovou zkázu,“ řekl novinářům policista Vahíd Chán, který pumovému útoku zázračně unikl. Kolem leží desítky potrhaných bílých tradičních košil a čapek a boty potřísněné krví vykukují zpod kusů zříceného betonu. „Poslouchal jsem imáma, který měl vést modlitby. Vyzýval věřící, aby se seřadili, protože bohoslužba začíná,“ dodává Chán, který v té chvíli stál o kousek dál v ulici. „Ve chvíli, kdy imám řekl: 'Alláhu akbar (Bůh je veliký)', sebevrah se odpálil. Byla to hrozná rána. Celá mešita se zřítila. Odfouklo to dokonce i auta, která byla zaparkovaná kolem.“

Džamrúd leží v oblasti Chajbaru, kde ozbrojenci v posledních měsících zesílili útoky na kamiony se zásobami pro jednotky Spojených států a Severoatlantické aliance v sousední zemi. Narůstající násilí v severozápadním Pákistánu přiživuje obavy o schopnost Pákistánu vypořádat se s aktivitami ozbrojenců fundamentalistického hnutí Taliban a teroristické sítě al-Káida, jimž je přisuzována odpovědnost i za útoky v sousedním Afghánistánu. Právě dnes prezident USA Barack Obama oznámil strategii, jejímž cílem je likvidace al-Káidy v Afghánistánu a Pákistánu a jejich tamních útočišť.

Barack Obama:

Oficiální bezpečnostní činitelé míní, že dnešní útok mohl být odvetou za operace pákistánských ozbrojených sil proti islamistům v oblasti Chajbaru.