Fritzlova rodina o tajném sklepení musela vědět

Vídeň - Německý právník Klaus Ulrich Groth podal trestní oznámení na manželku a nejstaršího syna Josefa Fritzla. Nejbližší příbuzní amstettenského násilníka totiž prý museli vědět o sklepním prostoru v jejich domě, kde pachatel nejhoršího případu incestu v rakouských dějinách věznil 24 let svou dceru, opakovaně ji znásilňoval a zplodil s ní sedm dětí. Fritzl dostal za svůj čin před týdnem doživotí.

„Manželka a přinejmenším nejstarší syn museli o suterénním bytě, v médiích nazývaném podzemní vězení, vědět,“ stojí podle rakouského deníku Kurier v oznámení, které Groth ve středu předal vrchnímu státnímu zástupci pro Vídeň a Horní Rakousy Werneru Pleischlovi. Groth je prý překvapen, že vyšetřovatelé také neprověřovali tyto „zjevné spolupachatele“. Fritzlův syn byl spolu s vězněnou Elisabeth jediným příbuzným pachatele, který během ostře sledovaného čtyřdenního procesu v Sankt Pöltenu vypovídal.

„Každá žena v domácnosti, každá uklízečka a každé zvídavé dítě by skrytý vchod dříve nebo později náhodou nebo cílenou zvědavostí objevily,“ je přesvědčen německý advokát. Podle něj nebylo možné fakt, že někdo žije ve sklepě, zcela utajit. Slyšet prý musel být zejména pláč a křik malých dětí.

Státní zástupce ze Sankt Pöltenu Gerhard Sedlacek však oponuje, že vyšetřovatelé se nezaměřovali jen na Fritzla. Vyslechli podle něj 140 svědků, nikdo z nich prý ale o tajném úkrytu pod domem Fritzlových v Amstettenu nevěděl. „Nemohli bychom jednat (u soudu) tři týdny, aby 12. den procesu 96. svědek řekl, že si ničeho nevšiml,“ odmítl Grothovy výtky.

Technická expertiza provedená pro potřeby soudu zjistila, že volání o pomoc či klepání ze sklepního vězení bylo možné nahoře v domě slyšet. „Fritzl nájemníkům hluk vysvětloval tím, že topení má poruchu,“ uvedl Sedlacek, podle něhož se státní zastupitelství trestním oznámením německého právníka bude muset zabývat.

Šance na úspěch nejsou velké

Podle agentur ale zřejmě Groth nemá příliš velkou šanci na úspěch. K zahájení trestního stíhání by totiž oznámení muselo do případu vnést nové poznatky. Podle mluvčího státního zastupitelství v Sankt Pöltenu však dosavadní vyšetřování „nepřineslo žádné konkrétní podezření proti členům rodiny“.

Justiční stráž eskortuje Josefa Fritzla k soudu v Sankt Pöltenu
Zdroj: ČT24