Tisíce lidí pátý den demonstrují proti novému prezidentovi Madagaskaru

Antananarivo - Madagaskarská policie dnes slzným plynem rozehnala mnohatisícovou demonstraci proti novému prezidentovi Andrymu Rajoelinovi, který se minulý týden ujal moci po sesazení předchozí hlavy státu. Podle svědků přišlo do parku v metropoli Antananarivu podpořit bývalého prezidenta Marka Ravalomananu na šest tisíc lidí, které policie rozehnala slzným plynem a střelbou do vzduchu. Masové demonstrace už v zemi pokračují pátým dnem.

Mezinárodní společenství i Africká unie odsoudily Rajoelinův nástup k moci a nový madagaskarský režim označily za protiústavní. Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC) má o Madagaskaru jednat příští týden ve Svazijsku, kde už se Ravalomanana sešel se svazijským králem Mswatim III. Podle zástupce svazijského ministerstva zahraničí se jejich rozhovory zabývaly současnou situací na Madagaskaru a mají napomoci africkým regionálním lídrům reagovat na nové politické uspořádání v zemi.

Rajoelina, který je ve čtyřiatřiceti letech nejmladším africkým prezidentem, se moci ujal minulý týden po měsících stávek a protestů proti Ravalomananovi. Nepokoje a boj o moc stály život nejméně 135 lidí, vážně narušily ekonomiku země, znepokojily zahraniční investory a odradily zahraniční turisty.