„Zničíme vás, porazíme a odstraníme,“ vzkázal Obama teroristům

Washington - Zničíme vás, prohlásil dnes americký prezident Barack Obama na adresu teroristů v Afghánistánu a Pákistánu v rámci představení nové americké strategie pro Afghánistán. V projevu upozornil, že situace v Afghánistánu je čím dál nebezpečnější, a varoval, že teroristická síť al-Káida připravuje útoky směřující proti Spojeným státům z útočišť v Pákistánu. Pákistán i Afghánistán dnes novou strategii uvítaly.

Hlavním cílem nové americké strategie je zničení al-Káidy. „Četné špionážní odhady varují, že al-Káida plánuje útoky na naši americkou vlast ze svých útočišť v Pákistánu,“ řekl Obama. Zdůraznil také, že nelze dovolit, aby se Afghánistán dostal pod kontrolu Talibanu nebo al-Káidy. Připustil také, že Washington si je vědom korupce uvnitř afghánské vlády.

Barack Obama:

Pákistán potřebuje pomoc v boji proti teroristům

V rámci nové strategie Obama oznámil plány na zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu a řekl, že je důležité, aby Američané chápali, že Pákistán potřebuje pomoc v boji proti teroristům. Tato pomoc bude zahrnovat i ekonomickou část - během následujících pěti let má Pákistán od USA dostávat 1,5 miliardy dolarů ročně.

V rámci nové strategie Spojené státy do podzimu rozmístí v Afghánistánu 4000 vojenských instruktorů, kteří mají vycvičit afghánské ozbrojené síly na takovou úroveň, aby byly s to vést vojenské operace.

Podle Reuters chtějí USA zvýšení početního stavu afghánské armády z nynějších 80 000 na 134 000 mužů a stavu policie ze 78 000 na 82 000 mužů, přičemž v případě potřeby bude možné další posílení. Nová americká strategie zahrnuje také vyslání stovek civilních expertů, kteří budou spolupracovat na programech obnovy a rozvoje, jež mají přesvědčit Afghánce, že je lepší podporovat vládu než povstalce.

Její důležitou součástí je také regionální diplomacie a zvýšená pomoc Pákistánu. Do úsilí o stabilizaci Afghánistánu se budou USA snažit zapojit také Indii, Rusko, Čínu a poprvé také Írán. Ohledně Pákistánu, jehož slabá vláda v některých oblastech s obtížemi bojuje proti islámským extremistům, se uvažuje o zvýšení vojenské i nevojenské pomoci.

Spojenci slibují víc vojáků

Velká Británie a Itálie už uvedly, že jsou připraveny vyslat do Afghánistánu více jednotek. Počet britských vojáků by se měl po posílení kontingentu pohybovat mezi 8 300 až 12 000 vojáky. Italský ministr zahraničí Franco Frattini oznámil, že Řím vyšle do Afghánistánu koncem června na tři měsíce 200 až 250 dalších vojáků. Mají pomáhat zajišťovat bezpečnost v době příprav a průběhu tamních srpnových voleb.

Vydáno pod