Evropská unie chce pomoci USA v Afghánistánu

Hluboká nad Vltavou - Evropská unie je připravena posílit svoji přítomnost v Afghánistánu, a pomoci tak Spojeným státům. Shodli se na tom ministři zahraničí sedmadvacítky na jednáních v Hluboké nad Vltavou. Politici tvrdí, že Evropa musí být aktivním producentem bezpečnosti v Afghánistánu. Žádné konkrétní návrhy ale zatím nepadly. Na schůzce kromě toho probírají ministři otázku, zda unie pozve běloruského prezidenta Lukašenka na květnový summit. Projednávají i situaci na Blízkém východě nebo případné rozšiřování Evropské unie.

Na schůzce ministrů na Hluboké z různých stran zaznívá, že některé státy jsou připravené navýšit přítomnost v Afghánistánu. Právě dnes také americký prezident Barack Obama oznámil novou strategii v Afghánistánu a odhodlání zničit teroristy.

A i Evropa chce pomoci. „Evropa by měla dělat víc,“ myslí si například italský ministr zahraničí Franco Frattini. Podobný názor zazněl i z úst českého šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga, který zasedání na zámku v Hluboké vede: „Myslím, že jsme vždycky připraveni dělat víc.“

Politici se shodují především na tom, že kromě posilování sil v Afghánistánu by se měl postup evropských zemí v této oblasti lépe koordinovat. Bezpečnost v zemi prověří především blížící se volby. Například Itálie je připravena angažovat se více třeba při výcviku afghánských policistů. Více jednotek chce do Afghánistánu poslat také Velká Británie.

Obama dnes poznamenal, že situace v Afghánistánu je stále nebezpečnější. Varoval, že teroristická síť al-Káida připravuje útoky proti USA z útočišť v Pákistánu a ujistil, že hlavním cílem nové strategie je zničení al-Káidy. Mimo jiné oznámil plány na zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu.

Politici jsou zajedno také v tom, že je potřeba posílit civilní mise. Schwarzenberg naznačil, že by unie například mohla pomoci s vytvořením četnických jednotek v Afghánistánu. EU se účastní 19 civilních operací na třech kontinentech, v tuto chvíli jich probíhá 9, je do nich zapojeno zhruba 5 000 lidí. „Toto bude pokračovat, doporučili jsme, aby pokračovala mise v Afghánistánu,“ uvedl na tiskové konferenci Javier Solana.

Unie v izraelsko-palestinském konfliktu podporuje dvoustátní řešení

Ministři zahraničí EU dnes jednali i o situaci na Blízkém východě. Především je zajímalo řešení izraelsko-palestinského konfliktu. „Podporujeme dvoustátní řešení, to je základní východisko,“ prohlásil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Dodal ovšem: „Obě strany musejí dodržovat závazky, ke kterým se zavázaly v letech minulých.“ Český šéf diplomacie doufá, že v tomto ohledu pomohou i Spojené státy. „K naší radosti se nový americký prezident zavázal na tomto problému pracovat, na rozdíl od předešlých administrativ,“ řekl.

Diplomaté také diskutovali, zda pozvat na summit východních partnerů a EU i běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. „Byli bychom rádi, aby byli všichni přítomni, aby tam byla konstruktivní atmosféra. Učiníme všechno pro to, aby zde mohli být všichni zastoupeni,“ prohlásil Solana. Rozhodnutí, zda skutečně Lukašenka unie pozve, ale ještě nepadlo.