Severní Dakotu sužují nejhorší záplavy v historii

Fargo - Severoamerické město Fargo ve státě Severní Dakota zasáhly nejhorší záplavy za posledních 112 let. Hladina tamní Červené řeky překročila 12metrovou hranici - to je asi o 6 metrů výš než normálně. Nikdo nebyl zraněn. Voda ale způsobila obrovské škody. Prezident Obama vyhlásil celou Severní Dakotu za oblast postiženou přírodní katastrofou.

Předpovědi naznačují, že stoupání hladiny by se mohlo v sobotu zastavit na zhruba 12,65 metru. Předcházející odhady hovořily až o 13,1 metru. V zaznamenané historii jde o vůbec nejhorší záplavy v této oblasti Spojených států.

Vážnější zranění ani ztráty na životech úřady zatím nezaznamenaly. Hráze kolem říčních břehů dosahující 45 kilometrů jsou postupně zvyšovány až třemi miliony pytlů s pískem, které po několik dní plní tisíce dobrovolníků. Podél hrází také rozestavuje Národní garda hlídky, aby včas hlásily případné prosakování vody nebo hrozící protržení.

Prezident Barack Obama už dříve v týdnu vyhlásil území celého státu za oblast přírodní katastrofy. Za záplavy může především letošní tuhá zima, během které napadlo mnoho sněhu. Náhlé oteplení a silné deště pak způsobily povodně.