Jak odhalit rakovinu z kapky krve

Praha - Údajně již v době léčení rakoviny prsu a prostaty se dá z kapky krve zjistit, zda léčba zabírá. O této metodě se hovoří na setkání onkologů na XIV. dnech profesora Staška, které pořádá Onkologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček řekl, že v Česku se zjišťuje "zbytková" choroba u nádorů krve, u ostatních nádorů zatím ne. Varoval před předčasnými nadějemi, metoda se teprve ověřuje.

„Test se zakládá na odběru malého vzorku krve, ze kterého lze zjistit, zda je rakovina na ústupu. Odhalí ji už od dvou nádorových buněk v pěti mililitrech krve,“ sdělili k nové metodě vědci z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, kteří se na jejím vývoji podíleli.

Metody se stále ještě ověřují

„Jde o metody zatím stále výzkumné, jejichž klinickou platnost je třeba teprve posoudit většími a kontrolovanými klinickými studiemi. V žádném případě není možné v tuto chvíli říci, že by se blížily standardu sledování onkologických pacientů v praxi,“ uvedl náměstek ředitele pro vědu a výzkum Masarykova onkologického ústavu Brno docent Dalibor Valík.

Tvůrci testu tvrdí, že vyhledáním „cirkulující“ nádorové buňky v krvi se zjistí stav nemoci, lékaři pak mohou nasadit odpovídající léčbu. Přítomnost těchto buněk v krvi je podle nich také časným příznakem metastáz, tedy rozšíření rakoviny do dalších orgánů těla. Naopak jejich vymizení signalizuje, že nemoc je na ústupu.