Ministr Miliband: EU musí spolupracovat s USA i východem

Hluboká nad Vltavou - Evropská unie se musí v nadcházejícím období zaměřit na východní partnerství, které bude důležité pro její samotnou stabilitu, dále vystupovat sjednoceně a dokázat, že může být dobrým partnerem USA, uvedl dnes ministr zahraničí Spojeného království David Miliband. Nadcházející summity v Londýně a Praze prý mohou být novým impulsem k evropské shodě i úspěšnosti českého předsednictví. Miliband poskytl rozhovor pro ČT v souvislosti s neformálním setkáním šéfů diplomacie států EU v Čechách.

Bez ohledu na vládní situaci a míru vzájemných sporů Češi nesou velkou zodpovědnost, kterou musí vnímat, a na nadcházejícím summitu EU a USA ukázat jménem unie, že sjednocená Evropa může být v době krize dobrým partnerem Spojeným státům, vzkázal britský ministr.

Vnitropolitickou scénu v ČR Miliband odmítl komentovat, doufá však, že Češi dostojí své povinnosti a dosavadní úspěšnosti vedení EU. Spolu s dalšími šéfy diplomatických resortů všech 27 zemi unie je nyní po dva dny hostem Karla Schwarzenberga na jihočeském zámku Hluboká.

Na Hluboké se diskutuje, nikoliv prohlašuje

Probíhající setkání podle britského ministra plní účel prostoru pro vzájemné vyjasňování principu budoucí politiky. „Bavíme se zde o Balkánu, Afghánistánu i Pákistánu. Toto je příležitost pro diskuze, nikoliv velká rozhodnutí,“ vylíčil Miliband. Navíc vyjádřil ochotu přizvat k plánovanému summitu pro východní partnerství i běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. „Britská vláda s tím nemá problém, i když je tam řada citlivých otázek. Snahou EU však je nabídnout ruku východoevropským zemím,“ dodal.

V boji proti globální stagnaci a recesi britská diplomacie prosazuje nové centrální regulační prostředky i závazky vůči obchodu. Musí podle ní také dojít k souhře finančních regulací i rozpočtových stimulů. Evropská rada se v prosinci shodla, že vytvoří společnou rozpočtovou podporu ve výši 1,5 procenta HDP.

Neformální jednání ministrů zahraničí EU
Zdroj: ČT24
Vydáno pod