Před nadcházejícím summitem G20 hodlají lidé demonstrovat

Londýn/Berlín - Londýn, Berlín a Frankfurt nad Mohanem se dnes stanou cílem desetitisíců lidí. Ti totiž přijedou protestovat proti chudobě a nerovnosti. Protesty pořádá před nadcházejícím summitem G20 stovka skupin, včetně britských a německých odborů a dobročinných organizací jako například Oxfam či Shelter.

Londýnští organizátoři požadují „zásadní změnu a reformu ekonomiky pro 21. století“. Na protestu v britské metropoli se budou podílet i duchovní. Londýnský biskup Richard Chartres se zúčastní ekumenické bohoslužby, jejíž účastníci se pak připojí k pochodu, který vyvrcholí v Hyde Parku.

Organizátoři tvrdí, že budou mírumilovní, ale hluční

Akce bude prvním a zřejmě nejpočetnějším protestem před summitem skupiny největších světových ekonomik G20, který je svolán na 2. dubna a jehož účastníci se budou snažit najít východiska ze světové ekonomické krize. Organizátoři neplánují násilí, podle jejich slov budou mírumilovní, ale hluční.

V pravé poledne se dají do pohybu protestní průvody také v Berlíně a ve Frankfurtu. V obou německých městech se očekává účast kolem 20 tisíc lidí. Německé demonstrace organizuje antikapitalistické sdružení „Nebudeme platit za vaši krizi“ a podporují je kromě odborů také antiglobalistická organizace Attac Deutschland, parlamentní strany Levice a Spojenectví 90/Zelení, ekologické organizace i různé křesťanské skupiny.