Pákistánští ozbrojenci ostřelovali dopravní terminál NATO

Péšávar (Pákistán) - Desítky ozbrojenců dnes raketami ostřelovaly terminál v pákistánském Péšávaru, který Severoatlantická aliance využívá pro přepravu zásob do Afghánistánu. Při útoku bylo poškozeno nejméně 12 kontejnerů. Policie proti útočníkům zakročila, těm se ale podařilo uprchnout.

Útoky povstalců na zásobovací terminály na severozápadě Pákistánu, zejména v Péšávaru, nejsou ojedinělé. Byly při nich již zničeny stovky vozidel se zásobami pro spojenecké jednotky.

Tato pákistánská provincie se v pátek stala dějištěm sebevražedného útoku, který si vyžádal nejméně 50 lidských životů a 75 dalších osob bylo zraněno. Panuje podezření, že za útokem stáli islamističtí povstalci, kteří se chtěli pomstít za vojenské operace v této oblasti, jejichž cílem je ochránit cesty, jimiž NATO posílá zásoby do Afghánistánu. Cesta, kudy konvoje projíždějí, vedla právě před mešitou, kde se útok odehrál.

Až tři čtvrtiny zásob pro vojáky NATO a příslušníky koaličních sil pod vedením Spojených států se do Afghánistánu dostávají po zemi přes Pákistán poté, co jsou vyloženy z lodí v pákistánském přístavu Karáčí. Jedním ze dvou nejvýznamnějších hraničních přechodů mezi Pákistánem a Afghánistánem je Chajbarský průsmyk. Druhý významný přechod leží ve městě Čaman, odkud vede cesta do afghánského města Kandahár.

Provincie Pákistánu
Zdroj: ČT24