Chladné počasí brzdí vzestup americké Červené řeky

Fargo (Spojené státy) - Chladné počasí, které dnes panuje v americkém státě Severní Dakota postiženém rozsáhlými záplavami, zbrzdilo rekordní vzestup hladiny tamní Červené řeky. Prezident Barack Obama v dnešním pravidelném rozhlasovém projevu řekl, že situaci v postižených oblastech bedlivě sleduje. Podle agentury AP se snaží vyvarovat chyb, kterých se dopustil jeho předchůdce George Bush při řádění hurikánu Katrina.

Tisícům dobrovolníků nyní nezbývá nic jiného než čekat a sledovat, zda udělaly dost pro to, aby největší severodakotské město Fargo zachránily před zaplavením vodami Červené řeky. Kolem říčních břehů postavily hráze z pytlů s pískem, jež kvůli případným průsakům nebo možnému protržení kontrolují hlídky Národní gardy.

Hladina Červené řeky v pátek stoupla o 0,3 metru, zatímco ve čtvrtek se zvedla o 0,6 metru. Kulminovat zřejmě bude v neděli, nikoliv dnes, jak se původně očekávalo. Meteorologové předpovídají, že hladina vody vystoupí až na 12,8 metru, může to být ale i přes 13 metrů. Dosavadní, 112 let staré maximum, kam hladina dosáhla, bylo 12,2 metru. Nynější zábrany jsou vysoké tak, že udrží vodu do výšky nejvíce 13,1 metru.

Není pravděpodobné, že by voda ustoupila dříve než ve středu. Hrozí tak velké nebezpečí, že by hráze její nápor nemusely vydržet.

Barack Obama už před několika dny vyhlásil území celého státu za oblast přírodní katastrofy. Díky tomu státním a místním úřadům může přijít pomoc z federálních zdrojů. „I v době, kdy se potýkáme s ekonomickou krizí, která vyžaduje naši stálou pozornost, nás mohou zasáhnout přírodní síly a způsobit krizi, na níž musíme neodkladně odpovědět,“ řekl dnes Obama.

Záplavy v Severní Dakotě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod