Muslimské státy nechtějí v čele NATO Rasmussena, tvrdí Turecko

Ankara - Muslimské země požádaly Turecko, aby vetovalo případné jmenování dánského premiéra Anderse Fogha Rasmussena novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance. Údajně to potvrdil turecký premiér Tayyip Erdogan. Nynější šéf NATO, Nizozemec Jaap de Hoop Scheffer, odstoupí 31. července a má se za to, že jeho nástupce bude jmenován na summitu aliance, který se uskuteční 3. a 4. dubna ve francouzském Štrasburku a německém Kehlu.

Rasmusssen už prý dříve získal pro své jmenování podporu vlivných členů aliance Německa, Francie a Británie. Pro šestapadesátiletého dánského premiéra se údajně vyslovily také Spojené státy, které prý původně upřednostňovaly kanadského ministra obrany Petera MacKaye. Mezi možnými kandidáty se objevovali také šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski, bývalá francouzská ministryně obrany Michelle Alliotová-Marieová či norská ministryně obrany Anne-Grete Strömová Erichsenová.

Rasmussen se odmítl omluvit za karikatury Mohameda

Erdogan uvedl, že v pátek hovořil telefonicky s Rasmussenem, a řekl mu, že turecký lid je pobouřen jeho postojem ke zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském tisku v roce 2006. Rasmussen se odmítl za karikatury, které podnítily nepokoje a útoky na dánské zastupitelské úřady v několika muslimských státech, omluvit. Dánský premiér v minulosti také podpořil válku v Iráku a je znám jako přesvědčený stoupenec angažovanosti Spojených států a NATO v Afghánistánu.

„V zemích s muslimskou populací podnítila krizová situace kolem karikatur velice vážnou reakci,“ řekl Erdogan v pátek pozdě večer turecké televizi NTV. Pokud jde o Rasmussenovo jmenování (do čela NATO), „teď se na nás tyto státy začaly obracet a požadovat, abychom to nepřipustili“, prohlásil .

Turecko pobouřila prokurdská televize v Dánsku

Erdogan, který je vůdcem Strany spravedlnosti a rozvoje, jež má islámské kořeny, výslovně neřekl, že bude vetovat Rasmussenovo jmenování, o němž rozhodují konsensem členové NATO. Prohlásil však: „Jsem také vůdce politické strany a zcela jistě nebudu jednat v rozporu s principy své strany.“ Zdůraznil rovněž, že Turecko pobouřil fakt, že Kodaň povolila prokurdské militantní televizní stanici vysílat z Dánska.

Turecko se údajně obává, že by za stávající situace v Afghánistánu, která klade na NATO stále větší nároky, mohl generální tajemník zastávající takový postoj uškodit vztahům NATO s muslimským světem.