Čína slaví den osvobození tibetských nevolníků

Peking/Dharamsála (Indie) - Čína dnes poprvé slaví takzvaný den osvobození nevolníků. Tento nově zavedený svátek připomíná začátek nadvlády Pekingu nad Tibetem, od něhož letos uplynulo 50 let. Peking tvrdí, že před půl stoletím obyvatele Tibetu osvobodil ze středověkého otrokářství a přinesl jim prosperitu. Tibetská exilová vláda ale upozornila, že nový svátek ještě více vyhrocuje problémy v tomto regionu a že pro Tibeťany po celém světě se stane dnem smutku.

„Tibeťané považují tyto oslavy za urážlivé a provokativní,“ praví se v prohlášení tibetské exilové vlády zveřejněném na její internetové stránce.

Při pečlivě zinscenovaném ceremoniálu na rozlehlém náměstí před klášterem Potála v tibetském hlavním městě Lhasa, který byl sídlem duchovního vůdce dalajlamy před jeho odchodem do exilu, představitelé Číny hlásali, že její vláda skoncovala s krutým feudálním systémem a postarala se o zlepšení života Tibeťanů.

Přibližně rok po nepokojích v Lhase provázených násilím tu podle agentury Reuters na 13 000 Tibeťanů usedlo v úhledných řadách, aby si vyslechli projevy bývalého nevolníka, studenta, vojenských činitelů a čelných představitelů regionu. Ti hovořili o hrůzách „starého Tibetu“ a o zásluhách pekingské vlády.

Ačkoliv čínské úřady v Tibetu v uplynulých letech investovaly hodně peněz, Tibeťané jejich přínos nepociťují. Kritikové říkají, že tyto peníze pomohly především příslušníkům nejpočetnějšího čínského etnika Chan, kteří se sem v hojném počtu nastěhovali.

V severoindické Dharamsále, kde sídlí tibetská exilová vláda, stovky Tibeťanů uspořádaly pouliční protesty proti nadvládě Pekingu. Jejich účastníci nesli tibetské vlajky a skandovali hesla jako Dost bylo 50 let týrání! Někteří z nich měli šátky s nápisem Svobodu Tibetu!

Po invazi čínských sil do Tibetu v roce 1949 následovala snaha přeměnit buddhistický feudální řád regionu v socialistickou sekulární společnost. Avšak v březnu 1959 Tibeťané povstali a pokusili se čínské vetřelce vyhnat. Po dvaceti dnech bylo povstání potlačeno a tibetský duchovní vůdce dalajlama uprchl do exilu.