Radičová vyzvala Gašparoviče, ať už nepoužívá maďarskou kartu

Bratislava - Opoziční kandidátka na úřad prezidenta Slovenské republiky Iveta Radičová dnes vyzvala svého soupeře, prezidenta Ivana Gašparoviče, aby přestal používat takzvanou maďarskou kartu. Učinila tak poté, co se na jižním Slovensku objevily stovky falešných letáků s její fotografií, na nichž slibuje slovenským Maďarům autonomii. Radičová se také obává, že vyhrocená kampaň před prezidentskými volbami může mít dopad na soužití mezi Slováky a Maďary. Prezident v reakci Radičovou obvinil, že maďarskou kartu používá ona.

„Prezident, který používá maďarskou kartu, vnáší neklid a nestabilitu do soužití občanů této republiky, rozděluje společnost, není a nemůže být prezidentem,“ prohlásila dnes v rozhovoru s novináři Radičová. „Vyzývám prezidenta Slovenské republiky, aby zastavil zastrašování občanů, rozdělování občanů na Slováky a ty ostatní. Aby přestal používat maďarskou kartu, aby se veřejně od takovýchto postupů distancoval a aby je odsoudil,“ dodala.

„Není pravda, že pan prezident vytahuje maďarskou kartu. Je to právě naopak, používá ji paní Radičová. Pan prezident se ve své funkci vždy snažil a bude se snažit i nadále o to, aby Slovensko bylo stabilní a klidnou zemí,“ reagoval Gašparovičův mluvčí Marek Trubač.

Volební tým Radičové podal trestní oznámení

Šéf volebního týmu Radičové Ján Füle podal kvůli falešným letákům trestní oznámení. Dnes dodal, že ho ještě rozšiřuje, protože v regionálním tisku se objevily inzeráty, které kritizovaly Radičovou právě na základě informací z falešných letáků. „Je to trestný čin očerňování,“ tvrdil Füle.

Podle deníku Sme si inzeráty objednala agentura, která spolupracuje s Gašparovičem. Šéf prezidentova volebního týmu Jozef Grapa však popřel, že by si takový inzerát objednali, napsal list Sme. I Trubač potvrdil, že prezident nemá s falešnými letáky nic společného. „Pan prezident ani jeho volební tým nemají nic společného s inkriminovanými letáky. Od této kampaně se pan prezident už distancoval,“ prohlásil mluvčí.

„Po ostatních událostech už nejde o volby 4. dubna, po ostatních událostech jde o pokojné soužití Slováků a ostatních menšin v této zemi,“ dodala dnes Radičová. „Zásadně odmítám požadavky na autonomii,“ poznamenala.

První kolo voleb vyhrál Gašparovič s malým náskokek

První kolo prezidentských voleb minulou sobotu skončilo vítězstvím Gašparoviče, který však měl se 46,71 procenta hlasů před Radičovou menší náskok, než se předpokládalo. Opoziční uchazečka a bývalá ministryně práce získala 38,05 procent hlasů. Oba kandidáti se utkají ve druhém kole voleb, které se bude konat 4. dubna.

Volby na Slovensku
Zdroj: ČT24