Studenti ČVUT si postavili formuli

Praha - Svou vlastní závodní formuli staví studenti ČVUT. Vůz představí příští týden, poprvé ji veřejnost uvidí 31. března na výstavě Amper, která proběhne na výstavišti v pražských Letňanech. Ačkoli je Česko centrem výroby automobilů, je tahle formule první, kterou na českých univerzitách zkonstruovali. Její vývoj stál přes milion korun a pomáhat museli i sponzoři. Formule bude i skutečně závodit, v těchto dnech práce vrcholí a dolaďují se poslední detaily.

Originální konstrukce, výfuky, speciální kola nebo volant, který je zároveň řadicí pákou - to vše vzniklo v hlavách a počítačích mladých techniků. „Inspirovali jsme se na internetu, co všechno má formule 1,“ prozradil jeden ze studentů, kde mladí konstruktéři také hledali nápady.

Formule se objeví skutečně na závodní dráze - i když kvůli bezpečnosti budou mít stroje omezenou rychlost. O vítězství bude bojovat s týmy ostatních univerzit na okruhu v Hockenheimu. Startovat zde může necelých osmdesát týmů, takže už registrace - která do naplnění limitu trvala jen půl minuty - prý byla boj. Český tým patřil k těm šťastnějším, kterým se přihlásit podařilo. Nyní studenti ČVUT mezi sebou hledají nejlepšího pilota.

Ačkoli je Česko centrem výroby automobilů, je formule na ČVUT první, kterou studenti na českých univerzitách kdy zkonstruovali. Projekt není jen koníčkem, ale je to také výborná cesta ke vzdělání. „Například designér, který má na starosti karosérii našeho vozu, už je zaměstnaný ve Škoda Auto,“ uvedl vedoucí projektu Radek Tichánek.