Gruzínská vláda uvěznila osm lidí, opozice chystá protesty

Tbilisi - V Gruzii bylo uvězněno osm opozičních aktivistů. Oficiálním důvodem je terorismus a příprava státního převratu. Opozice kvůli jejich zadržení připravuje pouliční protesty proti prezidentovi Michailu Saakašvilimu, obvinění jsou podle ní vykonstruovaná. Zatčení osmi protivládních politiků jen přililo olej do ohně sporů mezi gruzínským prezidentem a prozápadní opozicí.

„Jde o brutální útok na naše opoziční hnutí,“ domnívá se o uvěznění aktivistů například bývalá předsedkyně parlamentu Nino Burdžanadzeová. Gruzínské ministerstvo vnitra, věrné prezidentovi Saakašvilimu, ale tvrdí opak.

Argumentuje tajnými nahrávkami údajných opozičních nákupů zbraní a munice, které měly sloužit k přípravám státního převratu. „Na záběrech vidíte konkrétní lidi, slyšíte jejich plány a náznaky toho, odkud berou na nákupy zbraní peníze,“ tvrdí mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Šota Utiašvili.

Do opozice přešlo v poslední době hodně bývalých prezidentových lidí. Mají prozápadní program, kritizují Saakašviliho údajné autoritářství. A získávají čím dál víc lidí. Hitem posledních týdnů je v Gruzii reality show „Cela č. 5“. Jeden z opozičních aktivistů se v ní nechal zavřít do vězení. Přijímá hosty a mluví s nimi o politice. Ven chce vyjít, až když Saakašvili odstoupí.

Odstoupení Saakašviliho chce opozice i Moskva

Odstoupení Michaila Saakašviliho už delší dobu požaduje i Moskva. Prezidenta viní z válečných zločinů a označuje za politika, se kterým se nedá jednat. Právě ruský tlak na Saakašviliho dlouho gruzínskou prozápadní opozici brzdil. Teď ale tvrdí, že přišel čas. „Gruzínská demokracie nestojí na jednom člověku. Můžeme být prozápadní a demokratičtí i bez Michaila Saakašviliho. To, že ho nenávidí Rusové, je úplně jiná věc,“ říká Nino Burdžanadzeová.

Nátlak roste a popularita prezidenta je sice nejnižší za posledních pět let, Saakašvili se ale vzdát nehodlá.

Vydáno pod