Při volbách v Turecku se postříleli rivalové

Ankara - Dnešní místní volby v Turecku jsou považovány za test vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Konzervativní AKP s islamistickými kořeny sice už řadu let tureckému politickému životu dominuje, otázkou ale je, jakou podporu jí tentokrát voliči sužovaní hlubokou hospodářskou krizí dají. Po sečtení třetiny hlasů zatím vítězí. Do dosud klidného průběhu voleb zasáhla přestřelka rivalů. Při násilnostech přišlo o život pět lidí, téměř stovka jich byla zraněna.

Do hlasování o nové podobě místních orgánů se mohlo zapojit až 48 milionů oprávněných voličů. Z parlamentních voleb před dvěma lety vyšla AKP jako jasný vítěz, když získala 47 procent hlasů.

Kandidáti AKP si zřejmě udrží pozice ve dvou největších tureckých městech, v Ankaře a v Istanbulu. Nejsilnější představitel opozice Lidová republikánská strana (CHP) pravděpodobně bude dál ovládat radnici významného egejského přístavu Izmir na západě země.

Na jihovýchodě Turecka osídleném převažující kurdskou populací se ucházejí o křesla v místních samosprávách kandidáti Strany pro demokratickou společnost (DTP), zejména ve správním středisku oblasti Diyarbakiru.



Vítězství AKP, která zatím nemá na politické scéně výraznějšího soupeře, se všeobecně očekává - její představitelé už tureckou veřejnost ujistili, že vláda se záhy po volbách vrátí k evropské agendě, která má zemi v budoucnu otevřít cestu do Evropské unie. AKP slíbila urychlit v parlamentu prosazení reforem, jak to po ní EU žádá, a to včetně takzvané občanské ústavy, kterou loni zbrzdila právní bitva mezi vládou a laickou opozicí.

V jedné vesnici na jihovýchodě země zůstal po přestřelce členů rodin dvou rivalů, jež se ucházejí o místo v místní správě, jeden mrtvý. Dalších 16 lidí utrpělo zranění.