Medveděv se proletěl v bojovém letounu

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv absolvoval půlhodinový let v bojovém letounu Su-34. Pokračuje tak v tradici, kterou zavedl jeho předchůdce Vladimir Putin. Medveděv, oblečený v letecké kombinéze s nezbytnou helmou, využil k letu leteckou základnu Kubinka nedaleko Moskvy. "Byl to fantastický pocit. Slovy ho nelze popsat," prohlásil po skončení letu ruský prezident.

Cílem jeho včerejší návštěvy na základně bylo také prohlédnout si nejnovější vojenské letouny. Medveděv totiž slíbil ruské armádě velký přezbrojovací program, v němž hodlá pokračovat navzdory ekonomické krizi. Tato snaha Moskvy modernizovat ozbrojené síly vyvolává znepokojení Západu.

Za tři dny se má Medveděv sejít v Londýně se svým americkým partnerem Barackem Obamou k prvním vzájemným rozhovorům. Jejich cílem je oživit zmrazené bilaterální vztahy.

Rusové spojují obrozování země s růstem vojenské moci

Medveděv, který za sebou nemá faktickou vojenskou minulost, zatím přílišný zájem o vojenskou techniku neprojevoval - na rozdíl od Putina, který si získal popularitu potlačením separatistického povstání v Čečensku. Rusům se Putin v letecké či námořní uniformě zamlouval. Mnozí z nich spojují obrození Ruska po pádu Sovětského svazu s růstem jeho vojenské moci.

Su-34
Zdroj: ČT24/ČTK