Rozsáhlou hackerskou špionážní operaci odhalili kanadští experti

Ottawa - Kanadští počítačoví experti odhalili na internetu rozsáhlou špionážní hackerskou operaci, která v řadě zemí narušila počítače a její organizátoři ukradli tajné či důvěrné údaje z vládních úřadů i soukromých společností. Píší o tom sobotní The New York Times. Zpráva, kterou vypracoval vědecký tým z kanadského střediska Munk Center for International Studies v Torontu, konstatuje, že tento špionážní systém napadl během uplynulých dvou let nejméně 1295 počítačů ve 103 zemích. Systém pokřtili kanadští vědci jako GhostNet.

Na začátku stála drobná žádost tibetského exilu o prověření jeho počítačů v Indii, Belgii, Londýně a New Yorku. Po necelém roce pátrání se před kanadskými experty objevilo dokořán otevřené okno internetové špionáže.

"Objevili jsme důkazy o škodlivém softwaru, který se naboural do počítačových systémů tibetského exilu. V reálném čase získával citlivé dokumenty ze soukromé kanceláře dalajlamy, uvedl Greg Walton z Information Warfare Monitor.

Podle zprávy se této tajemné síti podařilo proniknout do počítačů velvyslanectví, zahraničních ministerstev a vládních úřadů. Zatím však nic nenasvědčuje, že by mezi napadenými cíly byla i vládní pracoviště USA, monitorován naproti tomu byl ale počítač NATO. Pracovníci torontského střediska zjistili, že pirátské počítače, které jsou prý stále aktivní, operovaly téměř výhradně z Číny.

„Jsou to staré historky a nesmysly. Čínská vláda je odmítá. Kybernetickou kriminalitu zakazuje v jakékoli podobě,“ říká mluvčí čínského konzulátu v New Yorku Wen-čchi Kao.

„Mohli by to klidně být i Rusové nebo CIA“

Kanadští vědci ale netvrdí, že by za těmito aktivitami byla čínská vláda. „Mohli by to klidně být i Rusové nebo CIA,“ prohlásil Ronald Deibert ze střediska. Mluvčí čínského konzulátu v New Yorku deník ujistil, že „čínská vláda je rozhodně proti jakékoli kriminální činnosti spojené s internetem a přísně takové aktivity zakazuje“. K obdobnému zjištění jako kanadští vědci dospěli nedávno i dva britští počítačoví experti pracující na oxfordské univerzitě, dodávají The New York Times.