„Kolumbijský Fritzl“ zplodil se svou dcerou 11 dětí

Bogotá - Kolumbijská policie zatkla v sobotu muže podezřelého ze sexuálního zneužívání vlastní dcery, se kterou zplodil 11 dětí. Přežilo jich osm. Případ, který se odehrál ve městě Mariquita v centrální Kolumbii, vyvolal v zemi velké pobouření a odhalil vážné nedostatky v ochraně dětí.

Osmapadesátiletý Acebio Álvarez před soudem prohlásil, že je nevinný a že Alba Nidia Álvarezová není jeho biologická dcera. Přesto putoval za mříže, zatímco jeho děti ve věku od jednoho do 19 let (tři chlapci a pět dívek) dostaly úřední ochranu. Převozu Álvareze od soudu do vězení musela asistovat ozbrojená stráž, protože rozlícený dav hrozil, že mu ublíží.

Případ ohlásila úřadům sama Alba Nidia. Policii řekla, že ji otec zneužíval od desíti let. K tomu, aby otce udala, ji přiměl pastor, kterému se svěřila.

Alba Nidia Álvarezová:

„Vždycky jsem ho brala jako svého otce, ne jako muže. Respektuji ho, mým otcem zůstane i nadále. Nikdy nemluvil o tom, proč se to děje, nemluvil o incestu. Když jsem se ho někdy zeptala, řekl, že je to boží vůle.“

Obviněný Álvarez ale soudci tvrdil, že Albu adoptoval. „Pak jsme se dohodli na romantickém vztahu, protože jsme se skutečně milovali. Vůbec to není moje dítě,“ prohlásil na adresu Alby.

Matka zemřela Albě, když jí bylo pět let, a péče o dítě zůstala na Álvarezovi. Toho teď místní tisk označuje za „zrůdu z Mariquity“. Elvira Forerová z kolumbijské agentury pro ochranu dětí označila případ za „neodpustitelný zločin“. Současně upozornila, že v Kolumbii dochází ke statisícům případů zneužívání dětí, aniž by viníci byli potrestáni.

Případ připomíná aféru Rakušana Josefa Fritzla, který byl před nedávnem odsouzen na doživotí, protože svou dceru zneužíval 24 let a zplodil s ní sedm dětí a způsobil smrt osmého.