Obama neuspíší stažení vojsk z Iráku

Washington - Spojené státy poskytnou Pákistánu nástroje nezbytné k boji proti teroristické organizaci al-Káida a v případě nutnosti budou americké síly pokračovat ve vzdušných úderech proti extremistům, kteří se ukrývají v Pákistánu. Americké jednotky ale nevstoupí na pákistánské území. Řekl to dnes americký prezident Barack Obama.

V rozsáhlém interview odvysílaném dnes v pořadu televize CBS „Face the Nation“ Obama kromě toho zdůraznil, že nehodlá uspíšit už stanovený harmonogram stažení amerických vojáků z Iráku. Podle jeho plánu se má dnešní kontingent zhruba 142 000 vojáků do konce srpna 2010 snížit na 35 000 až 50 000 mužů a všechny americké síly budou staženy do 31. prosince 2011.

Pákistán by měl podle Obamy projevovat větší odpovědnost, prezident nicméně vyloučil rozmístění amerických jednotek v této zemi. „Náš plán nic nemění na uznání Pákistánu a jeho svrchované vlády,“ citovala Obamu agentura AP.

„Jednou z věcí, kterou jsme, podle mého soudu, v posledních letech vyvolávali, je názor prostých Pákistánců, že je to (válka proti terorismu) tak nějak americká válka a oni že do ní nejsou zapojeni,“ řekl Obama. „Chceme říci pákistánskému lidu - jste naši přátelé, jste naši spojenci. Dáme vám nástroje k boji proti al-Káidě a vymýcení jejích útočišť, očekáváme ale na oplátku i určitou odpovědnost.“

K Pákistánu se dnes vyjadřoval také americký ministr obrany Robert Gates, který v pořadu televize Fox News vyzval pákistánské zpravodajské síly, aby ukončily veškeré své vazby s extremisty, především se členy al-Káidy ukrývajícími se u hranice s Afghánistánem.