Vítězem předčasných voleb v Černé Hoře se prohlásila vládní koalice

Podgorica - Milo Djukanović se v noci na dnešek prohlásil vítězem nedělních předčasných parlamentních voleb v této balkánské zemi. Podle odhadů získala černohorským premiérem vedená proevropská koalice složená s dosavadních vládních stran přes 51 procent hlasů, což jí zaručuje většinu 49 křesel v 81členném parlamentu. Informují o tom agentury Reuters a DPA.

„Voliči se jasně vyslovili pro bezpečný život, ekonomickou prosperitu a evropskou budoucnost Černé Hory,“ prohlásil v neděli pozdě večer Djukanović před stovkami svých přívrženců slavících volební triumf před budovou vlády v černohorské metropoli Podgorici. Bez ohledu na deštivé počasí vyjely do nočních ulic hlavního města desítky stoupenců vlády, kteří troubili na klaksony a mávali černohorskými vlajkami. Oslavy doprovodil obří ohňostroj.

Opozice utrpěla drtivou porážku 

Zatímco vládní koalice vedená Djukanovićovou Demokratickou stranou socialistů Černé Hory (DPS) podle odhadů posílila svoji dosavadní křehkou většinu v parlamentu, černohorská opozice utrpěla drtivou porážku. Pouze Socialistická lidová strana (SNP) s odhadovanými 15 mandáty získala více křesel, než držela doposud. Prosrbská Nová srbská demokracie (NOVA) a reformní strana Hnutí pro změny (PZP) své zástupce ztratily.

Svůj hlas přišlo v neděli odevzdat podle odhadů asi 67 procent z přibližně 489 tisíc voličů. Volební účast tak byla nejspíš o něco nižší něž při posledním hlasování v září 2006. Na průběh voleb dohlíželo 1200 místních i zahraničních pozorovatelů.

Původně se měly parlamentní volby v druhém nejmladším evropském státě konat až na podzim. Zákonodárný sbor se však sám rozpustil v lednu. Učinil tak na přání vlády, která se chce stabilizovat pro období, v němž hodlá usilovat o přiblížení země k Evropské unii. Opozice ale tvrdila, že vláda se chce nechat zvolit znovu dříve, než země plně pocítí dopady nynější globální hospodářské recese.