Maďaři si půjčovali v cizí měně, po pádu forintu nemají na splátky

Budapešť - Maďaři si v uplynulých letech zvykli žít na dluh. Skoro tři čtvrtiny všech spotřebních úvěrů obyvatelstva a značnou část státního dluhu financují zahraniční banky. Poté, co přišla hospodářská krize, zažil forint rekordní propady. Tisíce maďarských domácností teď nezvládají splácet drahé půjčky na byty, domy nebo auta.

Například Árpád a Marta Romanovitsovi se do bytu na sídlišti v Nyíregyháze na východě země nastěhovali před 5 lety. I oni si museli na koupi bytu půjčit. Tak jako jiní si vzali úvěr ve švýcarských francích. Tehdy výhodná půjčka je dnes pro ně noční můrou. Banka jim kvůli propadu forintu zvýšila splátky o třetinu. Jejich celkový příjem je v přepočtu asi 15 tisíc korun. Za účty ale rodina vydá měsíčně víc než 16 tisíc korun.

Marta si stěžuje: „Když vám řeknu, že všechny naše příjmy dosahují 170 tisíc forintů, a když sečtu všechny účty, tak to dělá 179 tisíc forintů. Tím jsem asi řekla všechno.“





„Musím přemýšlet, jestli zaplatit fakturu, nebo koupit jídlo.“

Žena ale dodává: „Nevím. Mohla bych říct, že radši budu zticha a budu se těšit, že se máme alespoň takhle a může nám pomoct rodina. Ale jsou lidé, kteří jsou na tom daleko hůř.“

Mladá rodina v době krize šetří, kde může. Vzdala se všech koníčků a zájmů. O dovolené mohou jen snít, nechodí už ani do divadla nebo kina. „Musím přemýšlet, jestli zaplatím fakturu za elektřinu, nebo nakoupím jídlo,“ říká Marta. Ta je teď na mateřské dovolené s 2,5letou dcerou. Její manžel musí mít teď dvě zaměstnání, aby rodinu vůbec uživil.

Vyvede zemi z recese dosavadní ministr hospodářství?

Ekonomická krize zlomila vaz i premiérovi. Ferenc Gyurcsány rezignoval před týdnem. Nedokázal prosadit potřebné ekonomické reformy, proto raději odešel. Maďarsko ale nyní hledá jeho nástupce, který zemi vyvede z recese. Zdá se ale, že Maďarsko, by mohl z krize dostat jen superman.

Maďarští vládní socialisté do funkce premiéra včera oficiálně nominovali dosavadního ministra národního rozvoje a hospodářství Gordona Bajnaie. Nominaci podpořil i opoziční Svaz svobodných demokratů, který dosavadní kandidáty odmítal.

Ministr Bajnai včera seznámil maďarské zákonodárce se svými programovými prioritami, poté jej socialisté oficiálně navrhli na úřad předsedy vlády. Bajnaie vede podle jeho slov do boje o premiérské křeslo především jeho láska k vlasti. Kandidát si žádá podporu jak vládní, tak i opoziční strany. Bajnai si myslí, že je třeba neprodleně sestavit vládu, která musí kvůli recesi prosadit potřebné reformy. A to lze jen za podpory širokého politického pole.

Opoziční Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) ještě v neděli večer Bajnaiovu kandidaturu odsouhlasil. Demokraté si ale kladou podmínku, že v nové vládě zasednou většinou nestraničtí odborníci.

Maďarsko, na které tvrdě dopadla hospodářská krize, se potýká s vysokými dluhy. Mezinárodní měnový fond (MMF) a další instituce přislíbily zemi půjčku ve výši 25,1 miliardy dolarů (více než 494 miliard korun), která by měla povzbudit státní rozpočet.

Vydáno pod