Masakr v pečovatelském domě v Severní Karolíně - 8 mrtvých

Carthage - Sedm seniorů a zdravotní sestru zastřelil útočník v pečovatelském ústavu v Americe. Několik dalších lidí zranil. Šílený střelec Robert Stewart zaútočil ve městě Carthage v jihovýchodním státě Severní Karolína. Pětačtyřicetiletý muž vtrhl do zdravotního střediska, zuřivě pobíhal po pokojích a bezhlavě střílel kolem sebe. Počet obětí mohl být mnohem větší, kdyby se přivolanému strážníkovi Justinu Garnerovi nepodařilo střelce zneškodnit jediným výstřelem. Má být navržen na vyznamenání. Postřelený Stewart je nyní ve vazbě, před soudem by se měl objevit příští týden.

„Útočník zasáhl celkem 11 lidí v pečovatelském domě. Osm z nich, sedm pacientů a jedna zdravotní sestra, zemřelo. Na místě byl postřelen také jeden policista, když se na chodbě ústavu utkal s útočníkem. Ten byl při střetu také postřelen,“ popsal útok Chris McKenzie z místní policie.

Motiv útočníka je podle policie zatím neznámý. V ústavu nikdy nepracoval ani se tam neléčil. Podle dosavadních zjištění neměl vztah k žádnému pacientovi ani k nikomu ze zaměstnanců. Státní zastupitelství už pachatele obvinilo. „V tuto chvíli je podezřelý ve vazbě a čelí obvinění z osminásobné vraždy a zločinu proti veřejnému činiteli. Další obvinění se očekávají v nejbližší době,“ říká státní zástupkyně Maureen Kruegerová.

Podle úřadů Stewart zahájil střelbu v Pinelakeském zdravotním a rehabilitačním středisku asi v deset hodin dopoledne místního času. Podle místního senátora Harrise Blakea „přišel dovnitř a prostě začal střílet na všechno okolo“. Šest lidí zemřelo na místě, další dvě osoby podlehly svým zraněním později v nemocnici.

Zdravotní a rehabilitační středisko má 110 lůžek a pečuje především o těžce nemocné seniory. Útok pachatele byl obzvlášť nelidský, zabil pacienty ve věku mezi 78 a 98 lety. Někteří z nich byli upoutáni na kolečkové křeslo.

V šoku je také útočníkova bývalá manželka: „Nemohla jsem tomu uvěřit. Ale pak jsem se zastavila a přemýšlela jsem o tom. A teď si říkám, je to možné. Je to šokující, ale je to možné.“

Jde už o třetí masakr na jihovýchodě Spojených států za poslední měsíc. Ve státě Alabama zastřelil osmadvacetiletý muž deset lidí včetně své matky. O několik dní později zavraždil pachatel v Miami čtyři osoby, mezi nimi byla i jeho manželka.

Šílený střelec zaútočil ve městě Carthage v jihovýchodním státě Severní Karolína na pečovatelský ústav. Zabil osm lidí.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod