Topolánek v Timesech hájí a vysvětluje výrok o „cestě do pekel“

Londýn - Český premiér Mirek Topolánek hájí v dnešním vydání britského listu The Times svůj výrok označující americké kroky proti krizi za cestu do pekel. Podle něj nešlo o kritiku americké administrativy, ale spíše o varování "příteli, který jde… po nerovné cestě, že může zakopnout".

Český premiér poukázal na rozdílné ekonomické situace zemí, z čehož plynou i odlišné kroky, jak tlumit důsledky recese. „Recept na oživení v jedné zemi může pro jiné státy představovat jed,“ napsal Topolánek.

„Moje poněkud nadsazené přirovnání o cestě do pekel minulý týden v Evropském parlamentu varovalo před tím, aby se přechodná opatření - přehnaný růst státního zadlužování, zestátňování nebo podpora bank a průmyslových odvětví, vztyčování ochranářských bariér nebo klauzule o nakupování amerického zboží - nezměnila na trvalá,“ uvedl Topolánek.

Topolánek označuje svůj výrok za radu, nikoli kritiku

Český premiér údajně očekával reakce na svůj výrok, nečekal však, že bude chápán jako kritika Obamovy administrativy. „Nečekal jsem, že toto legitimní varování, které je pro mě stejně přirozené jako upozornit přítele, který jde vedle mě po nerovné cestě, že může zakopnout, bude v principu odmítnuto a někteří ho budou interpretovat jako kritiku americké administrativy,“ zdůraznil.

V obecné rovině Topolánek připustil, že „neexistují teorie nebo modely, které mohou předpovědět, jak se krize bude vyvíjet“. Vyjádřil naději, že čtvrteční summit skupiny největších světových ekonomik G20 se postaví proti protekcionismu, nezapomene na rozvojové země a dosáhne koordinovaného přístupu ke krizi za účasti Číny, Ruska, Indie a dalších zemí, jejichž podíl na stabilizaci globální ekonomiky je stejně důležitý jako role USA a EU.

Vydáno pod