Zrušte zatykač na Bašíra, volají arabské státy

Dauhá - Syrský prezident Assad vyzval arabské země, aby odmítly mezinárodní zatykač na súdánského prezidenta Bašíra. Assad to řekl na výročním summitu Ligy arabských států v katarském Dauhá. Zatykač na Bašíra vydal haagský tribunál kvůli obvinění ze zločinů proti lidskosti, kterých se měl dopustit v Dárfúru. Bašír přiletěl do Kataru poté, co navštívil Egypt, Eritreu a Lybii. Díky podpoře arabských států mu zatím zatčení nehrozí. Solidaritu s ním vyjádřily arabské státy i v závěrečném komuniké summitu.

Lídři arabských států se shodli na tom, že nepodpoří rozhodnutí Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu (ICC), který vydal na súdánského prezidenta Umara Bašíra zatykač. Syrský prezident Assad v Dauhá prohlásil, že zatykač je dalším krokem pro rozdělení Súdánu. Arabské země se obávají, že zatčení Bašíra by mohlo situaci v Súdánu ještě zhoršit.

Navzdory zatykači se Bašír summitu v Dauhá zúčastnil. Ve svém projevu obvinil Izrael, že podporuje povstalce v provincii Dárfúr. Tam bojují arabské milice podporované vládou proti skupinám povstalců. Od roku 2003 bylo podle odhadů OSN zabito 300 tisíc lidí. A tři miliony musely uprchnout ze svých domovů. 

ICC nedisponuje policejním sborem, který by Bašíra mohl zatknout, a jednotky OSN a Africké unie v Súdánu nemají k zatčení prezidenta mandát. Čeká se proto, že k zadržení dojde někde v zahraničí. 

Izrael musí projevit dobrou vůli

Jedním z hlavních témat jednání arabských představitelů byla situace na palestinských územích, komplikovaná dlouhodobě hlubokým rozkolem mezi hnutím Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse a islamisty radikálního hnutí Hamas. Na úvod summitu Assad prohlásil, že mír mezi Izraelem a Palestinci nenastane, dokud k tomu Izrael nevyjádří dobrou vůli. Syrský prezident také poznamenal, že mírový proces zahájený v roce 2002 nebyl efektivní, protože Izrael nebyl arabským státům v jednání dostatečným partnerem.

„Mír není pro Izrael víc než taktická možnost, kterou využívají pro zastírání svých dlouhodobých cílů, které jsou založené na principech nevrácení práv, které si uzurpovali,“ řekl Assad.