Obama před summitem G20: Důležitá je jednota

Londýn - Do zahájení evropského turné Baracka Obamy zbývají už jen hodiny. Klíčová cesta zavede amerického prezidenta na setkání se špičkami Evropské unie do Prahy, na vrcholnou schůzku NATO a ze všeho nejdřív na summit G20 do Londýna. V předvečer cesty poskytl Obama rozhovor prestižnímu deníku Financial Times, v němž zdůraznil, že summit G20 musí především přinést jednotu. Americká média si od jeho evropského turné ale mnoho neslibují.

„Ve všech zemích existuje pochopitelné napětí kvůli krokům, které je třeba udělat k nastartování ekonomiky. Jde o to, že mnoho těchto kroků je velmi nákladných a daňoví poplatníci mají obavy z utracení tolika svých peněz,“ prohlásil Obama v rozhovoru pro dnešní britský list Financial Times. Jde o vůbec první evropské médium, jemuž dal Obama v prezidetském úřadě velký rozhovor. Podle deníku chce Obama v Německu a Francii hledat hlavní spojence proti ekonomické krizi.

Obama v rozhovoru mírnil obavy z rozdílů mezi Spojenými státy a Evropou kolem rozpočtových stimulů na podporu poptávky a zdůraznil, že mu jde především o to, aby všichni byli připraveni k dalším krokům. Vyslovil se pro „robustní přístup ke stimulu a boji s protekcionismem“, stejně jako pro seriózní kroky proti toxickým aktivům bank. Podle Obamy bude v Londýně dosaženo dohody, že země G20 udělají vše nezbytné na podporu obchodu a růstu. Naznačil současně, že neočekává od G20 konkrétní přísliby dalších stimulů. „Existují legitimní názory, podle nichž většina zemí již připravila podstatné pobídkové balíčky, budeme muset počkat, abychom viděli, jak fungují,“ řekl.

Obama odmítl názor, podle něhož by měly přijít na řadu buď další finanční pobídky, jak chtějí Spojené státy, nebo nové regulace, o něž usilují velké evropské země. „Vždy jsem byl proti přístupu 'buď-anebo'. Potřebujeme stimul i regulaci,“ uvedl. Přes tato vstřícná vyjádření kolem rozpočtových stimulů dal najevo, že podle něj čas přesvědčí ostatní země o potřebě důraznějších kroků.

Washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal uvedl, že americká média si od Obamovy evropské cesty mnoho neslibují. Podle New York Times se cesta na domácí scéně moc neodrazí, podle AP by mohla zchladit Obamovy naděje na to, že nový diplomatický styl promění kdysi neochotné spojence v ochotně spolupracující globální partnery. Od přijetí vězňů z Guantánama po vyslání dalších vojáků do Afghánistánu zůstávají evropské státy k některým nejvyšším prioritám Spojených států značně zdrženlivé.

Obamova evropská cesta

Londýn (summit G20) 31.3.-2.4
Štrasburk
(summit NATO) 3.4.-4.4.
Praha (summit EU-USA) 4.4.-5.4.
Turecko (ofic. návštěva) 6.4.-7.4.

Podrobnosti Obamova pobytu v Praze stále nejasnéOstře sledované bude také Obamovo londýnské jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Mají spolu dohodnout snížení počtu jaderných hlavic v Evropě a bavit se budou i o protiraketovém štítu v Polsku a Česku. Jaderné odzbrojení má být i hlavním motivem jeho nedělního projevu v Praze. Není zatím jasné, kde se uskuteční, ani zda se Obama neformálně setká s některým s předních českých politiků. Odstupující premiér Mirek Topolánek údajně Obamu zve na pivo, prezident Václav Klaus prý nic neplánuje.

V minulosti ale takové schůzky byly obvyklé. V roce 1990 si Prahu prohlédl a potom z Václavské náměstí promluvil k lidem George Bush. Bill Clinton si zase o čtyři roky později vychutnával české pivo v hospodě. Hlavní roli hrál Václav Havel. Ten by také mohl být jediným, se kterým by se chtěl Barak Obama soukromě setkat. I o tom se ale zatím stále jen spekuluje.

Vydáno pod