V Dubaji zastřelili odpůrce čečenského prezidenta

Dubaj - Bývalý velitel čečenských povstalců a rival čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova Sulim Jamadajev byl zastřelen v Dubaji v podzemní garáži u svého bydliště. Spekuluje se, že za vraždou stojí Kadyrov, který se údajně chce zbavit posledních sil, které se vymykají jeho kontrole, ten to ale rozhodně popírá. Rusko se chystá brzy oficiálně vyhlásit konec války v Čečensku, za jeho hranicemi ale boj o moc nad kavkazskou republikou pokračuje.

Šestatřicetiletý Jamadajev byl postřelen v sobotu, dnes v nemocnici svým zraněním podlehl. Není prvním Čečencem zabitým v Perském zálivu. V roce 2004 se v Kataru stal terčem atentátu nezávislý čečenský předák Zelimchan Jandarbijev. Podle čečenských exulantů byli v posledních šesti měsících zabiti v zahraničí čtyři Čečenci: tři v Istanbulu a v lednu někdo ve Vídni zastřelil bývalého Kadyrovova bodyguarda, který prezidenta obviňoval ze zločinů. V únoru si kulka v Moskvě našla bývalého místostarostu Grozného.

Jamadajev bojoval během prvního rusko-čečenského konfliktu v letech 1994 až 1996 na straně rebelů proti Rusku. Po roce 1999, kdy tehdejší premiér Vladimir Putin vyslal do Čečenska nová vojska, stejně jako řada dalších povstaleckých velitelů, včetně Kadyrova, přešel na stranu Rusů. Od roku 2003 do roku 2008 velel praporu Východ složeném z bývalých čečenských rebelů. V roce 2005 byl poctěn titulem Hrdina Ruska za své služby Moskvě v čečenské válce.

V květnu 2008 byl Jamadajev odvolán kvůli rivalitě mezi svou rodinou a novým čečenským prezidentem Kadyrovem. Po zavraždění svého bratra Ruslana, poslance prokremelské strany Jednotné Rusko, loni v září ze strachu o svůj život opustil Rusko.