Ve Francii bude velká stávka - navzdory Sarkozyho slibům

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes ubezpečil odborové předáky, že vláda příští týden vytvoří sociální intervenční fond, z něhož se budou financovat programy na pomoc zaměstnancům v ekonomické krizi. Mělo jít o vstřícný krok kabinetu, aby odbory ustoupily od pořádání dalších stávek a protestních akcí vůči vládním protikrizovým opatřením. Šéfové osmi odborových organizací se dnes ale přesto dohodli, že spojí své síly a zorganizují 1. května velké demonstrace.

Nový fond má především financovat přeškolování pracovníků přicházejících o zaměstnání, podporovat práci na částečný úvazek dočasně zaváděný ve firmách snižujících výrobu anebo přispívat zaměstnancům s nejnižšími příjmy. Prémii 500 eur mají dostat také například mladí nezaměstnaní, kteří byli propuštěni příliš brzy na to, aby měli nárok na řádnou podporu v nezaměstnanosti. Do fondu chce stát umístit 2,5 až tři miliardy eur.

Pětice odborových předáků Sarkozyho slib uvítala a zároveň uvedla, že na vládě požadovali především rychlost opatření. Sarkozy měl původně v plánu fond založit až v létě. Mělo jít o vstřícný krok kabinetu, který měl přesvědčit odbory, aby ustoupily od pořádání dalších stávek a protestních demonstrací vůči vládním protikrizovým opatřením. Podle odborů vláda pomáhá bankám a velkým koncernům, ale na starosti běžných občanů už tolik nepamatuje.

Přesto se Francie novým velkým manifestacím nevyhne. Šéfové osmi odborových organizací se dnes dohodli, že spojí své síly a zorganizují co největší demonstrace 1. května. Podle médií by to mělo být vůbec poprvé od druhé světové války, co osm odborových skupin povede společnou akci. Organizátoři si od toho slibují, že v den pracovního klidu a zároveň ve svátek práce se jim podaří dostat do ulic ještě více lidí než 29. ledna a 19. března, kdy ve velkých francouzských městech protestoval podle policie více než milion osob, podle pořadatelů 2,5 až tři miliony demonstrantů.