Večer Obama zahájí evropskou cestu, uvaří mu Jamie Oliver

Londýn - Americký prezident Barack Obama dnes večer v Londýně zahajuje svou první velkou zahraniční cestu od nástupu do funkce. Ve středu ho přijme britský premiér Gordon Brown, pak se sejde s prezidenty Číny a Ruska Chu Ťin-tchaem a Dmitrijem Medveděvem, s nímž podepíše deklaraci o nové smlouvě o snížení stavu jaderných zbraní. K soukromé audienci ho přijme také britská královna. Ve čtvrtek ho čeká summit skupiny největších světových ekonomik G20, který by měl přinést jejich společnou strategii v nynější ekonomické krizi.

S Obamou přijede 500 osob, z toho 200 členů osobní ochranky a 300 členů podpůrného týmu včetně lékařů a kuchařů. Rozsah doprovodu se Britům podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky zdá být příliš velký. Luxus je zřejmě i vlastní kuchař, zvlášť když slavnostní večeři pro účastníky summitu na Downing Street připraví slavný Jamie Oliver.

Účastníkům summitu uvaří Jamie Oliver

Oliver ještě nezveřejnil menu, ale má se podávat šest chodů a jídla mají být připravena z britských produktů, které jsou běžně k mání v obchodech. Jídlo má být v kontrastu s 18 chody, které dostali loni v červenci šéfové skupiny G8 v Tokiu, když jednali o světovém nedostatku potravin. Podle britských médií se má na stole v Downing Street ocitnout jehněčí z Walesu a jako předkrm chřest z Cornwallu.

Po večeři si účastníci odnesou dárkovou tašku, která má odrážet britskou kreativitu. Bude v ní kravata navržená některým za tří britských krejčí, utěrka na nádobí od známého ulsterského producenta lněných výrobků, svíčky a čokoláda. Jestli německá kancléřka Angela Merkelová dostane něco jiného místo kravaty, premiérův úřad neoznámil.

Z Londýna Obama zamíří na summit NATO a do Prahy

Z Británie Obama odletí na summit NATO v německém Kehlu a francouzském Štrasburku. Pak se přesune do Prahy na summit EU-USA. Ve Štrasburku a Praze pronese dva velké projevy - o transatlantických vztazích a o omezování jaderných zbraní. Cestu ukončí v Turecku.

Britská metropole očekává během summitu masové demonstrace. Jednání hlav států chtějí využít k protestům desetitisíce lidí od odborářů, členů dobročinných organizací přes ekology po anarchisty. Největší obavy vyvolávají akce v londýnském finančním středisku City. Ve středu a ve čtvrtek bude Londýn hlídat na pět tisíc policistů a dalších 35 tisíc bude připraveno ve čtvrtek pro případ potřeby. Vedle demonstrací je dalším rizikem i možnost teroristického útoku v době, kdy budou ve městě přední světoví politici a na ulicích by mohl panovat chaos.