V Moskvě začal druhý proces s Chodorkovským, potrvá nejméně půl roku

Moskva - Až 22 let za mřížemi hrozí nejznámějšímu ruskému vězni, někdejšímu šéfovi zaniklé ropné společnosti Jukos Michailu Chodorkovskému. Už dřív byl tento kdysi nejbohatší Rus za finanční podvody odsouzený na osm let, nyní čelí obvinění z rozsáhlé zpronevěry. Druhý proces s Chodorkovským a jeho společníkem Platonem Lebeděvem začal dnes v Moskvě. Chodorkovskij proslul kritikou Putinova režimu a podle opozice je jeho stíhání účelové. U soudu vystupují stejní žalobci, jeden z nich dostal od Vladimíra Putina vysoké státní vyznamenání.

Podle obžaloby Chodorkovskij a Lebeděv zpronevěřili z podřízených společností více než 892 miliard rublů (557 miliard Kč) a „proprali“ přes 487 miliard rublů (304 miliard Kč) a 7,5 miliardy dolarů (skoro 17 miliard Kč). To je hodnota veškeré ropy Jukosu. Kupci ze zahraničního daňového ráje ropu údajně lacino nakupovali od těžařských společností koncernu a draze prodávali, aby Chodorkovského firma mohla ušetřit na daních. Podobný systém je podle expertů v Rusku běžný. Obvinění vinu popírají.

Ještě než proces začal, policisté u soudní budovy zatkli pětici demonstrantů, kteří vykřikovali hesla jako „Svobodu politickým vězňům“. Sám Chodorkovskij dnes soud vyzval k ukončení procesu. „Jsem dobře seznámen s případem a soudím, že proces odporuje logice,“ prohlásil. Žádal rovněž výměnu žalobců, kteří podle něj nejsou nezávislí a brání skutečně spravedlivému soudu. Vláda podle něj už dávno zabrala majetek Jukosu, zisky jsou už rozděleny a už mu není co zabavit.

Obhajoba označuje obžalobu za absurdní. Podle některých právníků Chodorkovskij čelí stejným obviněním jako při předchozím procesu, ačkoli nelze za stejný skutek odsoudit pachatele dvakrát.

Ruská opozice nový proces, stejně jako ten předchozí, označuje za pomstu Kremlu vyvolanou politickými ambicemi Chodorkovského. Jeho osud je vnímán jako lakmusový papírek změn za zdmi Kremlu. Naděje na liberalizaci se s nástupem nového prezidenta Dmitrije Medveděva dosud nepotvrdily, a tak je nový proces chápán jako signál, že nejznámější ruský vězeň má zůstat za mřížemi i poté, co mu v roce 2011 vyprší dosavadní trest. „Prezident má jediné privilegium - udělovat jménem státu milost. Dostanu-li takovou žádost, musím ji posoudit. To je vše,“ řekl v rozhovoru pro BBC Medveděv.

Chodorkovskij nekupoval jachty, ale chtěl do politiky

Pětačtyřicetiletý Chodorkovskij vděčil za své miliardy, podobně jako jiní ruští boháči, divoké privatizaci z 90. let. Ale místo aby se věnoval nakupování jachet a fotbalových klubů jako jiní oligarchové, hodil Kremlu rukavici do tváře - kritizoval sílící vlivy tajné služby v politice, finančně podporoval opozici a nevládní organizace a nevylučoval, že bude sám kandidovat na prezidenta.

Od počátku března se před soudem odehrávala předběžná slyšení, během nichž soudce odmítl všechny námitky obhajoby. Nyní se má přejít k podstatě věci. Obhajoba předpokládá, že proces potrvá nejméně půl roku. Chodorkovskij byl zatčen v roce 2003. Už za dva roky mohl být na svobodě, místo toho zřejmě stráví ve vězení ještě dlouhá léta. Během předběžných slyšení obhajoba neuspěla s žádnou ze svých námitek a obžalobu opět vedou prokurátoři Dmitrij Šochin a Valerij Loktin, stejně jako při prvním procesu v letech 2003 až 2005. V té době Šochin obdržel z rukou tehdejšího prezidenta Vladimira Putina vysoké státní vyznamenání.