Další kolo polských tahanic o účast na summitech

Varšava - Spory mezi polským prezidentem a vládou ohledně účasti na zahraničních summitech vstoupily do dalšího kola. Prezident Lech Kaczyński dnes oznámil, že poletí do Prahy na vrcholnou schůzku politiků Evropské unie a USA, kterou o víkendu pořádá Česko jako předsedající stát EU. Původně přitom na summit měl letět pouze premiér Donald Tusk. Změna plánu prý vládu zaskočila.

Tusk se s prezidentem dlouhodobě pře o to, kdo z nich má zastupovat zemi na unijních vrcholných schůzkách. Polský ústavní soud v pátek rozhodnutí ohledně kompetenčního sporu odročil. Polská ústava stanoví, že vnitřní a zahraniční politiku země řídí vláda, Kaczyński ale tvrdí, že zákony mu dávají právo dohlížet na zahraniční politiku.

Tusk nevěřícně kroutí hlavou 

„Jsem překvapený. Všechno jsme už dohodli. Přemýšlím, co se stalo, že prezident změnil názor,“ řekl ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Kaczyński se chce v Praze setkat s americkým prezidentem Barackem Obamou. Příležitost s ním promluvit by tak neměl šéf vlády, protože každou zemi má při setkání s Obamou reprezentovat jedna osoba: prezident nebo premiér. Tusk se během nedělního summitu chtěl především seznámit s plány amerického prezidenta na výstavbu protiraketového štítu ve střední Evropě. O stejném tématu se s Obamou chystal během summitu NATO ve Štrasburku jednat i Kaczyński. Ukázalo se ale, že Obama bude mít čas promluvit s evropskými politiky jen v Praze.

V polovině října se Kaczyński dostavil do Bruselu, přestože Tusk byl otevřeně proti jeho účasti. Prezident tehdy najal letadlo za 40 tisíc eur poté, co mu vláda odmítla poskytnout některý ze svých letounů. V listopadu Kaczyński zastupoval Polsko na summitu EU, jehož účastníky měl seznámit s postojem polské vlády, přestože s ním nesouhlasil. Prezident se vzdal účasti na summitu pouze jednou - před měsícem v Bruselu. České předsednictví tehdy stanovilo pravidlo, že pozvánku dostal pouze jeden představitel každé členské země.