Kandidát na šéfa NATO Sikorski: „Rusko by mělo vstoupit do NATO“

Varšava - "Potřebujeme Rusko pro řešení evropských a globálních problémů. Proto si myslím, že by bylo dobré, aby Rusko vstoupilo do NATO," prohlásil dnes polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který bude zřejmě za Polsko kandidovat na funkci šéfa Severoatlantické aliance.

Sikorski ovšem dodal, že ještě před vstupem do NATO by se muselo Rusko demokratizovat, muselo by zavést civilní kontrolu armády a urovnat hraniční spory. Sikorski řekl, že jeho výroky je třeba chápat v kontextu alianční politiky „otevřených dveří“ vůči Rusku a že z Moskvy zatím nepřišel žádný signál, že by se členem NATO stát chtěla.

Polský prezident Lech Kaczyński zřejmě na nadcházejícím summitu NATO představí Sikorského jako uchazeče o post generálního tajemníka aliance. O novém šéfovi NATO se bude rozhodovat již tento týden na summitu aliance ve Štrasburku a Kehlu.

Horkým kandidátem na šéfa NATO je dánský premiér

Podle všeho ale zatím nemá Sikorski v boji o křeslo generálního tajemníka příliš velkou šanci. Velké státy jako Německo a Francie ho považují za příliš protirusky orientovaného v době, kdy se aliance snaží zlepšit pošramocené vztahy s Moskvou.

Sikorského případnou kandidaturu zatím podpořila jen Česká republika, a to navíc pouze ústy ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Naopak český prezident Václav Klaus nad českou podporou Sikorského vyjádřil své překvapení.

Mezi horké kandidáty na šéfa aliance zatím patří dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. Ten má podporu například Německa, Francie a Británie a vyslovily se prý pro něj také Spojené státy. Proti dánskému premiérovi ovšem vystupují muslimské státy, kterým se nelíbí, že Rasmussen v roce 2006 neodsoudil karikatury proroka Mohameda, které se objevily v dánském tisku.