Argentina znovu vytahuje otázku Falkland/Malvín

Buenos Aires/Londýn - Spor a Falklandské ostrovy mezi Argentinou a Velkou Británií stále trvá - i 27 let po válce. Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová před několika dny vyzvala britského premiéra Gordona Browna k obnovení jednání o svrchovanosti tohoto souostroví v jižní části Atlantiku, které Argentina označuje jako Malvínské ostrovy. Ministerský předseda to ale kategoricky odmítl s tím, že je nutné řídit se "principem sebeurčení i potřebou respektovat přání obyvatel Falkland". Ty zůstávají britskou korunní kolonií a i sami jejich obyvatelé se vyslovují pro svazek s Británií.

Jak v pořadu Světadíl uvedl politolog Bořivoj Hnízdo, zájem o ostrovy se třemi tisíci obyvateli trvá hlavně proto, že tamní vody jsou bohaté na ryby a ropu. V poslední době roste i turistický zájem o tuto oblast, mimo jiné i kvůli tamní fauně. Na žádném jiném místě na světě například nežije pohromadě pět druhů tučňáků.

Argentina se podle své ústavy z roku 1994 nároků na Malvíny (respektive Falklandy) nevzdává a odvolává se na rezoluci OSN z roku 1966, která vyzývá obě strany k jednání a nalezení řešení. Téma Falkland-Malvín také spojuje bez rozdílu všechny argentinské politické strany.

Falklandy byly objeveny britským mořeplavcem Johnem Davisem roku 1592, postupně pak byly v rukou Francie, Španělska a Argentiny, od roku 1833 je drží Britové. Argentina ale britskou nadvládu nikdy neuznala a začátkem dubna 1982 ostrovy vojensky obsadila. Následná válka s Británií za vlády Margaret Thatcherové a argentinského prezidenta Leopolda Galtieriho skončila v polovině června kapitulací Argentiny. V bojích padlo 649 argentinských a 255 britských vojáků. Vztahy mezi oběma zeměmi byly plně normalizovány až roku 1990.

Pink Floyd:

…Galtieri took The Union Jack,
And Maggie over lunch one day,
Took a cruiser with all hands,
Apparently to make him give it back.

Šlo o bedlivě sledovaný konflikt, tehdejší československý komunistický režim například dlouho nevěděl, na čí stranu se v něm má přiklonit, což se projevilo mimo jiné neustálými změnami názvu souostroví v médiích. Nakonec dali soudruzi přednost argentinské vojenské juntě a jméno se na nějakou dobu ustálilo na Malvínách. Narážka na britsko-argentinský konflikt se objevila i na albu Final Cut od Pink Floyd v krátké skladbě Get Your Filthy Hands Off My Desert.

Bitva o Falklandské ostrovy
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod