Průzkum: Dva Američani ze tří důvěřují prezidentu Obamovi

Washington - Dvě třetiny Američanů jsou spokojené s tím, jak prezident Obama vykonává svůj úřad a jak bojuje s ekonomickou krizí a s problémy rozpočtu. Stále více lidí navíc vyjadřuje optimismus z budoucnosti. Vyplývá to z průzkumu, který provedly list Washington Post a televizní stanice ABC News a jehož výsledky byly dnes zveřejněny.

Dva Američané ze tří schvalují způsob, s jakým si Barack Obama vede v prezidentském úřadu, jehož se ujal letos 20. ledna. Šedesát procent lidí pak souhlasí s tím, jak čelí ekonomické krizi, a 52 procent schvaluje, jak se potýká s rozpočtovými problémy. Pokud jde o celkový stav země, 42 procent Američanů soudí, že věci se ubírají správným směrem, loni v prosinci to přitom bylo jen 16 procent z nich.

Na otázku, co způsobilo hospodářskou krizi, odpovědělo 80 procent dotázaných, že odpovědnost nesou velcí zaměstnavatelé. Stejné procento Američanů obviňuje hlavně finanční instituce, které se podle nich pustily do nepřiměřených rizik.

Skoro tři čtvrtiny (70 procent) Američanů vidí jako hlavního viníka krize kabinet předešlého prezidenta George Bushe. Šestadvacet procent si pak myslí, že za krizi může Obamova vláda, která podle nich neudělala dost k nastartování ekonomiky.