Clintonová se chce usmířit s umírněnými talibanci, v zemi je nadále neklid

Kábul - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se na dnešní Mezinárodní konferenci k budoucnosti Afghánistánu vyslovila pro usmíření s těmi členy radikálního hnutí Taliban, kteří se vzdají násilí. Situace v zemi je nadále velmi napjatá. V současné době zde působí zhruba 65 tisíc zahraničních vojáků, 38 tisíc je přitom Američanů. Čeští vojáci působí na východu země v provincii Lógar.

Spojenecké jednotky změnily v největším městě provincie Pol-e Alam taktiku, už sem nejezdí pouze na několikahodinové zastávky, ale město procházejí hlídky amerických a českých vojáků. Místní obyvatelé se již tolik nebojí, vojáci jsou prakticky stále na očích. „Cítí se určitě bezpečněji, dříve se stávalo, že koaliční jednotky odešly, do města se vrátili povstalci a většinou se lidem pomstili,“ uvádí jeden z členů Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru.

Město Pol-e Alam je klidné, prakticky tu k žádným incidentům nedochází. Všechno se ale může velmi rychle změnit. „Nejméně se bojíme přímého útoku, jsme dobře vycvičeni, máme dobré vybavení,“ říká další český voják. Nejnebezpečnější jsou totiž sebevražední atentátníci: „Pokud je v automobilu, dá se tomu nějakým způsobem předejít, protože to lze snáze poznat. U pěší osoby je to mnohem obtížnější,“ dodává.

Čeští vojáci se snaží být neustále v kontaktu s civilisty, získávají od nich informace a zjišťují, jaká je mezi obyvatelstvem nálada.

Nepřítelem není jen Taliban…

Proti koaličním jednotkám stojí mimo Talibanu také islámští bojovníci, kteří bojovali dříve proti sovětské okupaci. Mezi obyvateli mají mnoho příznivců, Američany považují za stejné okupanty, jako byli dříve Rusové. „Spolupracují spolu (s Talibanem) z hlediska útoku, z hlediska ideologie provázanost neexistuje, každý sleduje svůj záměr,“ uzavírá velitel 3. kontingentu PRT Lógar Petr Procházka.

Způsob průběžných hlídek se koaličním jednotkám osvědčil, začaly ho aplikovat i ve městě Baraki Barak, které je druhým největším v provincii.

Vydáno pod