Obama v Londýně - Snídaně v Downing Street a setkání s královnou

Londýn - Americký prezident Barack Obama vyrazil na svou cestu po Evropě, jeho první zastávkou je Londýn. Ještě před čtvrtečním summitem zemí G20 ho dnes čeká série schůzek. Chystá se na rozhovor s britským premiérem Gordonem Brownem. Amerického prezidenta by dnes měla také přijmout britská královna Alžběta II. Obamu kromě toho čeká setkání i s dalšími světovými politiky - čínským a ruským prezidentem. S Dmitrijem Medveděvem podepíše deklaraci o nové smlouvě o snížení stavu jaderných zbraní. V Londýně platí rozsáhlá bezpečnostní opatření nejen kvůli nebývalému množství hlav států, ale také kvůli demonstracím ohlášeným ve finančním centru Londýna City.

Obama přiletěl do Británie už včera večer, ještě během letu nad Atlantikem si stihl telefonicky pohovořit s Gordonem Brownem. Hned dnes ráno zamíří americký prezident s manželkou do Downing Street číslo 10 na snídani právě k britskému premiérovi.

Obama v Evropě

Úterý
■ přílet do Londýna

Středa
■ snídaně s Brownovými
■ setkání s ruským a čínským prezidentem
■ schůzka s Davidem Cameronem
přijetí u královny

Čtvrtek
■ summit zemí G20
■ setkání s indickým premiérem, jihokorejským prezidentem a králem Saúdské Arábie

Pátek
■ odlet do Štrasburku
■ schůzka se Sarkozym
■ setkání s Angelou Merkelovou v Baden-Badenu

Sobota
■ summit NATO ve Štrasburku
odlet do Prahy

Neděle
■ setkání s Václavem Klausem
■ projev na Hradčanském náměstí
■ summit EU-USA
■ odlet do Ankary

Pondělí
■ jednání v Ankaře
■ odlet zpět do USA

Obama by se měl dnes setkat také s lídrem opozice Davidem Cameronem. Britská královna Alžběta II. by pak měla Obamu přijmout během soukromého setkání. Obamu čeká v Londýně i jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem nebo čínským prezidentem Chu Ťin-Tchaem.

Ve čtvrtek má na programu schůzku s indickým premiérem, jihokorejským prezidentem a králem Saúdské Arábie. Kromě toho se Obama zúčastní i summitu zemí G20.

V pátek poté odcestuje do Štrasburku, kde se setká s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Poté bude pokračovat do Německa, konkrétně do Baden-Badenu, kde bude jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Pak se opět vrátí do Štrasburku, aby se v sobotu mohl zúčastnit summitu NATO.

V sobotu navečer pak odlétá do Prahy. Zde si chce po příletu odpočinout, stráví proto s manželkou Michelle v sobotu romantický večer ve dvou. Ráno ho pak čeká setkání s prezidentem Václavem Klausem a projev na Hradčanském náměstí. Odpoledne se zúčastní summitu EU-USA v Kongresovém centru. Večer pak odletí do Ankary, kde by měl v neděli svou cestu po Evropě ukončit.

Londýn čeká vlna demonstrací

Hlavní město Velké Británie čeká řada demonstrací ohlášených ve finančním centru Londýna City. Skupina G20 Meltdown (Zhroucení G20) chystá velkou akci nazvanou Financial Fools Day (Finanční apríl, doslova Den finančních bláznů), která má vyvrcholit karnevalem před budovou britské centrální banky. Další demonstraci chystají pacifistické organizace, které požadují ukončení blokády palestinského pásma Gazy a odchod vojáků z Iráku a Afghánistánu. Ekologové zase chtějí rozbít „klimatický tábor“ před centrální bankou a uspořádat protesty u sídla evropské burzy s emisními povolenkami.

Summit G20 je velká výzva především pro policii, která zpřísňuje bezpečnostní opatření. Stanice metra ve finanční čtvrti v centru Londýna mohou být dočasně uzavřeny. Ulice v okolí budovy Bank of England budou lemovány kordony policistů. V pohotovosti budou speciální oddíly v ulicích, pobřežní hlídky a potápěči na řece Temži. I přesto Britská obchodní komora radí bankéřům, aby nechali své drahé obleky raději ve skříni nebo rovnou zůstali doma,  a vyhnuli se tak střetům s demonstranty.

Premiér Gordon Brown upozornil, že bezpečnostní síly budou reagovat velmi rychle při jakémkoli ohrožení, demonstranti ale tvrdí, že policie příliš zveličuje.