Obama dorazil do Londýna, zahájil zde první zahraniční cestu

Londýn - Americký prezident Barack Obama přistál v úterý večer v Londýně. Tam začíná jeho první velká zahraniční cesta po Evropě od lednového nástupu do úřadu. Obama přistál na letišti Stansted asi 40 kilometrů severně od Londýna, Air Force One při přistání doprovázely britské stíhačky. Amerického prezidenta hned na Stanstedu přivítal britský ministr financí Alistair Darling.

Letadlo s prezidentem Obamou a jeho manželkou Michelle odstartovalo z vojenské základny Andrews u Washingtonu krátce po 08:30 místního času (14:30 SEČ). Na letiště Stansted dorazil Air Force One krátce před devátou hodinou (SEČ).

Během cesty podle BBC stihl americký prezident telefonicky pohovořit s britským premiérem Gordonem Brownem, se kterým se má Obama setkat zítra ráno. Politici se prý vzájemně informovali o základních tématech, která by se měla řešit na summitu zemí G20, jenž se má konat ve čtvrtek.

Ještě dnes večer přepravil prezidentský vrtulník Marine One Baracka Obamu ze stanstedského letiště do rezidence amerického velvyslance v Regent Parku v centru města. Na dnešek již nemá americký prezident další oficiální program.

Zítra ho čeká snídaně s britským premiérem, jednání s opozičním lídrem Davidem Cameronem, přijetí u královny nebo jednání s ruským a čínským prezidentem.

Ještě dnes večer přepravil prezidentský vrtulník Marine One Baracka Obamu ze stanstedského letiště do rezidence amerického velvyslance v Regent Parku v centru města.
Zdroj: ČT24