Severní Korea: Sestřelíme vaše špionážní letadla

Pchjongjang - Severní Korea dnes pohrozila, že sestřelí každý americký špionážní letoun, který by ve snaze kontrolovat vypuštění rakety porušil její vzdušný prostor. V úterý Pchjongjang prohlásil, že americké špionážní letouny zintenzivnily svoje lety nad oblastí na severovýchodě země, kde severokorejský režim připravuje start rakety.

Pchjongjang před několika dny oznámil, že mezi 4. a 8. dubnem hodlá vyslat na oběžnou dráhu kolem Země komunikační satelit. Raketový nosič už by měl být podle zjištění zahraničních zpravodajských služeb na odpalovací rampě na poloostrově Musudan. Jižní Korea, Japonsko a Spojené státy jsou ale přesvědčeny, že ve skutečnosti půjde o test rakety dlouhého doletu Taepodong-2.

Robert Gates je v rozporu s Timothym Keatingem

Americký ministr obrany Robert Gates nedávno prohlásil, že Spojené státy nemají v úmyslu severokorejskou raketu sestřelit. To je poněkud v rozporu s předchozím prohlášením admirála Timothyho Keatinga, velitele pro tichomořskou oblast, který ujišťoval, že americká armáda je připravena severokorejskou raketu sestřelit, pokud k tomu dostane rozkaz.

Pokus o sestřelení vyhodnotí Severní Korea jako nepřátelský čin 

Severní Korea již dříve informovala, že plánovaná dráha rakety povede přes Japonsko. Jakýkoli pokus o její sestřelení bude Pchjongjang považovat za nepřátelský čin. V souvislosti s připravovaným startem severokorejské rakety vyslalo v sobotu Tokio do Japonského moře dvě vojenská plavidla vybavená protiraketovými střelami. Ty mají zachytit jakékoli úlomky v případě, že by se plánované odpálení rakety Severní Koreji nezdařilo.