Radičová s Gašparovičem zkřížili zbraně ve dvou televizích

Bratislava - Maďarská menšina byla v úterý jedním z témat druhého televizního duelu mezi oběma kandidáty na slovenského prezidenta. Současná hlava státu Ivan Gašparovič a opoziční kandidátka Iveta Radičová se během diskuse na obrazovkách slovenské televize Joj nevyhnuli ani své minulosti a způsobu vedení předvolební kampaně. Diskuse byla odvysílána ze záznamu, naživo oba kandidáti vystoupili ve veřejnoprávní Slovenské televizi. V neděli se střetli na zpravodajském kanálu TA3 a dnes je čeká poslední předvolební duel v televizi Markíza.

Slováci si prezidenta zvolí v sobotu. V prvním kole prezidentských voleb získala Radičová 38,05 procent hlasů, pro Gašparoviče se vyslovilo 46,71 procent voličů.

Maďarská menšina v prvním kole voleb hlasovala převážně pro Radičovou. To kritizovala populistická Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty, která společně se Směrem-sociální demokracií (Směr-SD) premiéra Roberta Fica podporuje Gašparoviče. SNS nechala v novinách zveřejnit kontroverzní inzeráty proti Radičové. Minulý týden se také na jihu Slovenska objevily falešné letáky, podle nichž Radičová slibovala slovenským Maďarům podporu autonomie.

Zveřejnění inzerátů či letáků zvyšuje napětí na Slovensku, poznamenala kandidátka trojice opozičních stran - Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKÚ-DS), Strany maďarské koalice (SMK) a Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). Podle ní se ten, kdo využívá maďarskou menšinu v politickém boji, diskvalifikuje z funkce prezidenta. Gašparovič tvrdil, že menšinu zneužila jako první Radičová, když přijala podporu od SMK, která zastupuje jejich zájmy v Parlamentu. Dodal, že zástupci strany jsou zastánci autonomie a chtěli by také prosadit zrušení takzvaných Benešových dekretů. V minulosti o autonomii hovořil zejména poslanec SMK Miklós Duray. „Zásadně nesouhlasím s požadavky na autonomii, zásadně je odmítám, zásadně odmítám politiky, kteří požadují autonomii,“ reagovala Radičová.

Gašparovič také připomněl, že Radičová byla proti vzniku samostatného Slovenska a že nehlasovala ani pro reformní Lisabonskou smlouvu Evropské unie.

Kandidáti na prezidentské křeslo na sebe při otázce o problémech z minulosti nechtěli útočit. Gašparovič to zdůvodnil tím, že „proti ženám nikdy nebojoval“. Radičová řekla, že lidé ve volbách sami zhodnotí působení obou kandidátů v politice. Nepřímo však současnou hlavu státu kritizovala za nedostatky, které se objevily v době Gašparovičova členství v Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) expremiéra Vladimíra Mečiara v 90. letech. V tomto období zemi kritizovaly západní státy za nedostatek demokracie. Gašparovič se však za svá předchozí rozhodnutí, která mohla někoho poškodit, omluvil.

Obě debaty ve slovenských televizích neznamenaly žádné velké střety mezi oběma kandidáty. „Namísto duelu oba protivníci šli dá se říct vedle sebe, paralelně…“ zhodnotil debatu  v STV politolog Miroslav Kusý. Branislav Ondrášik z Ústavu masmediální komunikace dodal: „To celé připomínalo nějakou nedělní chvilku poezie, školní debatu kombinovanou s kvízem.“

Na webu vede Radičová, sázkaři preferují Gašparoviče

Pokud by o novém prezidentovi Slovenska rozhodovali návštěvníci webových stránek slovenských médií, Radičová by Gašparoviče porazila. Dominovala v anketách na stránkách televize Markíza a deníků Nový čas a Hospodárske noviny (HN), na serveru Aktuálne.sk vévodil ještě v úterý Gašparovič, dnes ráno už ale byla těsně vpředu Radičová. Největší náskok měla v hlasování HN, kde ji v úterý odpoledne podporovalo 69 procent respondentů; Gašparoviče by z asi 1500 účastníků ankety volilo 26 procent lidí.

Favoritem slovenských sázkových kanceláří je naopak Gašparovič, kursy na jeho vítězství se pohybují od 1,3 do 1,45, na Radičovou jsou kursy od 2,45 do 3,2.

V předvolebních průzkumech preferencí měl Gašparovič více než padesátiprocentní podporu, v prvním kole mu však dalo hlas jen 46,71 procenta voličů. Radičová měla 38,05 procenta. Od čtvrtečního rána platí předvolební moratorium, během nějž je zakázáno uchazeče jakkoli propagovat.