Obama a Brown jsou pro jednání s Íránem

Londýn - Spojené státy a Velká Británie jsou odhodlané vést diplomatická jednání s Íránem. Po ranním setkání s britským ministerským předsedou Gordonem Brownem to dnes v Londýně prohlásil americký prezident Barack Obama. Na společné tiskové konferenci se oba politici zabývali především finančními a ekonomickými otázkami v souvislosti se čtvrtečním summitem ekonomicky nejsilnějších zemí světa (G20) k současné hospodářské krizi. Shodli se přitom na potřebě společného postupu, Obama se mimo jiné vyslovil také proti protekcionismu.

Oba politici konstatovali, že svět čelí největší ekonomické krizi od druhé světové války a k jejímu vyřešení je třeba, aby ekonomické velmoci odložily své spory a postupovaly společně.

Obama pro zlepšení vztahů s Ruskem

Obama také uznal, že vztahy jeho země s Ruskem jsou v posledních letech napjaté. Vyjádřil však přesvědčení, že pro Washington i Moskvu nyní nadešel čas, aby zdůraznily otázky, ve kterých mohou spolupracovat. Jako příklady uvedl snahy snižovat jaderný arzenál, potlačovat terorismus a stabilizovat světovou ekonomiku. Za nejvhodnější začátek nových rusko-amerických vztahů Obama označil spolupráci obou zemí v boji proti šíření jaderných zbraní. Vidina těchto zbraní v rukou teroristů je stále největší hrozbou pro lidstvo, prohlásil šéf Bílého domu, který dnes s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepíše deklaraci o nové smlouvě o snížení stavu jaderných zbraní. Jak ale uvedl moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka, během jejich setkání se jinak žádný zásadní průlom nečeká.

Americký prezident se má ještě dnes setkat se svým čínským protějškem Chu Ťin-tchaem a se šéfem britských opozičních konzervativců Davidem Cameronem. Večer je v Londýně recepce u britské královny pro vedoucí představitele zemí G20, mezi nimiž bude i Mirek Topolánek jako premiér země předsedající Evropské unii. V centru Londýna se očekávají demonstrace související především s hospodářskou krizí.

Předchozí americký prezident George Bush odmítal vyjednávat s Teheránem, který obviňoval ze snahy získat jadernou zbraň. Íránské islámské republice hrozil i vojenským úderem. Obama od lednového nástupu do Bílého domu naznačil, že je připraven s Íránci jednat.

Hlavní město Velké Británie čeká dnes a zítra řada demonstrací ohlášených ve finančním centru Londýna City. Policie zpřísňuje bezpečnostní opatření. V pohotovosti budou speciální oddíly v ulicích, pobřežní hlídky a potápěči na řece Temži.