Súdánský prezident Bašír putuje do Mekky

Mekka - Súdánský prezident Bašír je opět v zahraničí, přestože je na něj vydán mezinárodní zatykač. Přijel do Saúdské Arábie a chce se vydat na muslimskou pouť do Mekky. O jeho posledním výjezdu informovala agentura AP. Bašír navštěvuje zejména arabské země, které ho odmítají vydat. Do Saúdské Arábie přijel z Kataru, kde byl na summitu Ligy arabských států.

Od 4. března, kdy Mezinárodní trestní tribunál v Haagu vydal na súdánského prezidenta zatykač, navštívil Bašír už pátý stát. Tentokrát zamířil do Saúdské Arábie, aby zde absolvoval pouť do Mekky a následně se vrátil zpět do Súdánu.

Súdánský prezident Bašír se včera zúčastnil summitu Ligy Arabských států v Kataru, kde se mu od předáků arabských států dostalo výrazné podpory. Mezitím do Súdánu zamířil poprvé zástupce nové americké administrativy. Někdejší letecký generál Scott Gration přicestuje do Dárfúru a navštíví také súdánskou metropoli.

Očekává se, že Gration vyzve súdánského prezidenta, aby povolil návrat humanitárních organizací do země. Bašír vykázal 13 humanitárních agentur ze Súdánu poté, co na něj v Haagu vydali zatykač. Súdánský prezident uvedl, že mezinárodní organizace nahradí súdánská humanitární sdružení.

Mezinárodní trestní tribunál v Haagu vydal na Bašíra zatykač kvůli obvinění, že se podílel na genocidě v Dárfúru. V oblasti bojuje súdánská vláda již od roku 2003 s tamními povstalci. Během konfliktu přišlo o život už víc než 300 tisíc lidí, kolem 2,7 milionu obyvatel z Dárfúru emigrovalo. Súdán Bašírovo obvinění odmítá a nechce ho do Haagu vydat.

image_71600
Zdroj: ČT24