Obama je 11. americkým prezidentem, kterého přijala Alžběta II.

Londýn - Celkem 20 minut si britská královna vyhradila na schůzku s Barackem Obamou. Americký prezident a jeho manželka Michelle se dnes večer během soukromé audience seznámili s Alžbětou II. a princem Philipem. Obama poté ocenil královnu za její slušnost a zdvořilost. Dnes večer královna pořádá také večeři, na které se sejdou zástupci všech zemí, jež se zítra zúčastní summitu G20. Chybět by neměl ani český premiér Mirek Topolánek.

Britská královna projevila zjevný zájem o to, aby se mohla seznámit s novým americkým prezidentem, který včera dorazil do Londýna. A i když není Barack Obama v Británii na státní návštěvě, přijala ho i s manželkou Michelle na soukromé audienci. Obama se tak stal 11. americkým prezidentem, kterého od svého nástupu na trůn v roce 1952 Alžběta II. jako britská královna přijala.

A zdá se, že i Obama měl ze schůzky s britskou panovnicí radost. Prezident totiž na tiskové konferenci na dotaz, co se mu na Británii líbí nejvíc, zmínil právě britskou královnu. Ocenil především to, „co reprezentuje, tedy slušnost a zdvořilost“.

V Buckinghamském paláci by tak měl povečeřet i český premiér Mirek Topolánek jako zástupce předsednické země EU. Obama přiletěl do Londýna právě kvůli schůzce zemí G20. Proto se dnes také sešel s britským premiérem Gordonem Brownem.