Jestli KLDR odpálí raketu, USA se obrátí na Radu bezpečnosti OSN

Londýn - Jestli KLDR odpálí jakoukoli raketu, Spojené státy nebudou váhat a požádají o pomoc Radu bezpečnosti OSN. To dnes podle agentury Reuters prohlásil americký prezident Barack Obama, který je na návštěvě v Londýně. Obama to oznámil poté, co jednal s čínským prezidentem. Čínská strana údajně naznačila, že by takový krok neblokovala.

Severní Korea plánuje mezi 4. a 8. dubnem vypustit do vesmíru komunikační satelit. Japonsko, Jižní Korea nebo USA se ale obávají, že tak Pchjongjang zastírá odstřel rakety dlouhého doletu.

Obama dnes svému čínskému protějšku Chu Ťin-tchaovi vysvětlil, že pokud KLDR svůj plán zrealizuje, USA se pravděpodobně obrátí na RB OSN. Podle zdroje z americké administrativy, jsou chystaným vypuštěním satelitu znepokojení i Číňané, podle diplomata by prý Peking akci USA zřejmě neblokoval.

Kvůli obavám, že KLDR vypustí místo satelitu raketu dlouhého doletu, už Japonsko a USA vyslaly k Jižní Koreji protiraketové lodě. I Jižní Korea přesunula blíže ke své severní hranici protiraketové zařízení.

Severní Korea dnes pohrozila, že sestřelí každý americký špionážní letoun, který by porušil její vzdušný prostor. Podle Pchjongjangu americké špionážní letouny zintenzivnily svoje lety nad oblastí na severovýchodě země, kde severokorejský režim připravuje start rakety.

Dolet severokorejské rakety Taepodong-2
Zdroj: ČT24