Italský soud: 34 měsíců českému řidiči za převoz běženců

Řím/Praha - Italský soud poslal na čtyřiatřicet měsíců do vězení českého řidiče Miroslava Jarouška. Při cestě z Řecka do Itálie v jeho kamionu  policisti našli 17 běženců z Afghánistánu. Soud neuvěřil šoférově verzi, že o nich nevěděl. Odsouzený se chce proti verdiktu odvolat.

„Rozhodnutí zatím není pravomocné, pan Jaroušek se proti němu bude odvolávat prostřednictvím svého obhájce, který v nejbližších dnech také podá žádost o to, aby byl pan Jaroušek do doby vynesení rozsudku odvolacího soudu propuštěn na svobodu,“ informoval český konzul v Itálii Jiří Sittek.

V Jarouškově případě se jedná o třetí situaci, kdy český řidič stanul před italským soudem kvůli převozu utečenců. „Úřady v těchto případech řidičům nevěří, že se do kamionu dostali běženci bez jejich vědomí. Proto soudce potvrdil uvalení vazby,“ řekl právník Giacomo Maria Girombelli.

Podle řidičů je na vině lodní kontrola, kdy řecká ochranka dostane zaplaceno a utečence na trajekt vpašuje. Kamiony jsou kontrolovány už před naloděním. Sdružení českých automobilových dopravců ČESMAD Bohemia proto již vydalo řidičům několik doporučení - 200 kilometrů před přístavem nezastavovat, anebo jen na hlídaných parkovištích, a to ještě směrem do vnitrozemí, vždy kontrolovat plomby, plachty a zámky.