Řecko zasáhla generální stávka, odbory jdou proti vládním škrtům

Atény - Řecko je ochromeno jednodenní generální stávkou, kterou svolaly dvě největší odborové ústředny na protest proti vládním škrtům zejména v sociální oblasti. Zavřeny jsou státní úřady a školy, nemocnice přijímají jen nejnaléhavější případy. Doprava je prakticky zastavena, nefungují veřejné služby, informuje agentura AP.

Protest, který organizují dvě největší odborové centrály v zemi, GSEE a ADEDY, je namířený i proti způsobu, jak vláda řeší dopady finanční krize.

Výrazně se stávka dotkla letecké dopravy, největší letecký dopravce v zemi Olympic Airways zrušil 140 letů, a to i do zahraničí. Praha ale podle dostupných informací mezi dotčenými destinacemi zatím není. Hodinu před polednem SELČ se mají k protestu připojit i letečtí dispečeři, a situace se tedy může ještě zkomplikovat.

Problémy má i lodní doprava, z přístavů dnes nevyplula ani většina trajektů zajišťujících spojení pevninského Řecka s řeckými ostrovy. Veřejná doprava v Aténách se v podstatě zastavila. Další problémy se dají očekávat v následujících hodinách, protože odboráři svolali do centra metropole mohutnou protivládní demonstraci.

Ke stávce se připojili i novináři, zítra tak nevyjdou žádné řecké noviny.