Začala nová éra rusko-amerických vztahů?

Moskva/Londýn - Před začátkem summitu G20 se v Londýně sešel americký prezident Barack Obama se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Jejich první setkání přineslo velké naděje, oba mluví o nové éře vztahů mezi Moskvou a Washingtonem - bez hádek, osočování a zbytečných konfrontací. Pozorovatelé ale varují před přehnaným očekáváním, oba politici se nicméně domluvili, že budou pokračovat v jednáních o americkém plánu vybudovat ve střední Evropě protiraketovou obranu.

První schůzka Medveděva a Obamy měla symbolizovat přelom. Oba zdůrazňovali, že spolu chtějí hovořit bez emocí a vzájemného napadání. „Domluvili jsme se, že smažeme staré spory a začneme znovu, z čistého stolu,“ uvedl Medveděv. Rusko je připraveno ke spolupráci, ale jen jako rovnoprávný partner - nikoliv v roli koně vedeného na uzdě, řečeno slovy náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova.

S konkrétními činy ale obě strany zatím příliš nespěchají. Kritické body - americké základny v Česku a Polsku nebo rozšiřování NATO - zůstávají zatím stranou, předběžná dohoda o jaderném odzbrojení nebo lepší spolupráce v Afghánistánu je zatím příliš nebolí.

I na summitu G20 mají Rusové jiné priority než Američané. Nelíbí se jim americký dolar jako světová rezervní měna - v tom se shodují s Číňany. Moskva by také ráda viděla menší roli Washingtonu v mezinárodních finančních institucích.



Rusko-americké vztahy proto připomínají osud tlačítka „vymazat“. To na začátku března předala ruskému ministru zahraničí jeho kolegyně Hillary Clintonová. Američané popletli ruský překlad a ze slova „vymazat“ se stalo „přetížit“. Snaha tu tedy je, jen ji nepřetížit, říká k tomu moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka.

O protiraketovém štítu budou USA a Rusko dále jednat

Medveděv a Obama se domluvili, že budou pokračovat v jednáních o americkém plánu vybudovat ve střední Evropě protiraketovou obranu. Ruský prezident to oznámil na tiskové konferenci v Londýně uspořádané na okraj zasedání summitu G20. Medveděv upozornil, že Rusko a USA se v názorech na protiraketový štít v Evropě nadále rozcházejí, ale ocenil, že Obama je připraven diskutovat o různých variantách řešení tohoto problému.

„Ukazuje se minimálně to, že naši partneři nezaujímají už předem dané stanovisko a jsou připraveni projednávat různé varianty,“ řekl Medveděv. „Je to velmi důležité. Dosud nám říkali, že je to uzavřené. Dnes je tady jiný přístup k této otázce,“ dodal.

Za předešlé americké vlády Geroge Bushe se vztahy mezi Moskvou a Washingtonem dostaly na nejnižší úroveň od studené války. Hlavním kamenem úrazu byl právě plán na budování protiraketového štítu v Evropě, jehož radarová část by měla stát v Česku a silo s deseti raketami v Polsku. Moskva americkou protiraketovou obranu v Evropě od počátku odmítala, protože ji považuje za ohrožení vlastní bezpečnosti.

V ruském a německém tisku zaznívá nadšení i skepse

Ruský tisk komentuje schůzku prezidentů nadšeně i skepticky. „Ještě před pár měsíci se v Rusku považovalo za dobrý tón ze všech potíží obviňovat Ameriku. Teď taková prohlášení vystřídaly výzvy nehledat viníky, ale východisko,“ píší Izvestija. Kommersant za hlavní výsledek považuje to, že oba prezidenti předvedli ochotu domluvit se na nejzávažnějších problémech jaderného odzbrojení a také hovořit normálním tónem o přetrvávajících rozporech ohledně protiraketové obrany či rozšíření NATO. Vedomosti naopak poukazují na pochyby expertů, zda se podaří naplnit příslib prezidentů do konce roku uzavřít novou dohodu o strategických útočných zbraních, když USA dosud nemají jasnou pozici a zřejmě nejsou ochotny spojit tuto otázku s protiraketovou obranou, na čemž trvala Moskva.

V podobném smyslu píší i německé listy… Za „správný impulz“ označuje příslib nového smluvního snížení arzenálu jaderných zbraní Frankfurter Allgemeine Zeitung, nazývat jej historickým by ale bylo naivní, upozorňuje Süddeutsche Zeitung.