USA vydají do Německa bývalého nacistického dozorce „Ivana Hrozného“

Mnichov - Zřejmě už v pondělí bude ze Spojených států vydán do Německa údajný někdejší nacistický dozorce z koncentračního tábora Ivan John Demjanjuk. Ten v Německu čelí obvinění z podílu na vraždách víc než 29 tisíc Židů. Demjanjuk v současnosti žije ve Spojených státech v Clevelandu, pobývá zde ale bez státní příslušnosti, a proto může být nyní vydán do Německa.

„Pokud se již nic nestane, bude to tak,“ potvrdil Demjanjukovu deportaci jeho právník Guenther Maull. Na vydání nacistického dozorce zřejmě nic nezmění ani petice, kterou ve Spojených státech Demjanjuk na protest proti deportaci podal. „Tenhle pokus podle všeho selhal,“ řekl Maull.

V listopadu loňského roku vyšetřovatelé v Mnichově, kde Demjanjuk žil krátce po válce, prohlásili, že se jim podařilo zajistit stovky dokumentů a našli také několik svědků, kteří mají dosvědčit Demjanjukovy činy. Podle státního zástupce existují důkazy, že dozorce přezdívaný jako Ivan Hrozný působil mezi březnem a zářím roku 1943 v koncentračním táboře Sobibor v Polsku, kde osobně vodil Židy do plynových komor.

Demjanjuk taková obvinění odmítá. Tvrdí, že sám byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat. Po druhé světové válce odešel do USA, kde získal občanství. O ně ale po dlouholetých soudních řízeních loni v květnu přišel.

Dejmanuk se nemusí konce procesu dožít

Někdejšího nacistického dozorce tak nyní čeká cesta z Clevelandu do New Yorku. Odtud bude za doprovodu lékaře, zdravotní sestry a policisty deportován do Německa do Mnichova, kde ho čeká soudní proces.

Podle Demjanjukova syna trpí jeho otec několika nemocemi, například mu selhala ledvina. Někdejšímu nacistickému dozorci bude navíc teď v dubnu 89 let. Na seznamu nejhledanějších nacistických zločinců figuruje na druhém místě.

Podle syna je jeho otec v takovém zdravotním stavu, že hrozí, že se ani nedožije konce procesu. Advokát Maull proto vyzval německé úřady, aby proces vzhledem k věku a zdravotnímu stavu obžalovaného co nejvíce uspíšily. Podle agentury Reuters ale může trvat i měsíce, než soud v Mnichově začne tento případ projednávat.

Vydáno pod