Druhý den nového šéfa izraelské diplomacie: Kontroverzní výroky a sedm hodin na policii

Jeruzalém - Nový izraelský ministr zahraniční věcí a ultranacionalistický politik Avigdor Lieberman je ve funkci teprve druhý den a už je kolem něj pořádný rozruch. Už ve středu prohlásil, že se nehodlá řídit závazky z konference v Annapolisu z roku 2007, dnes kategoricky vyloučil stažení Izraele ze syrských Golanských výšin, mírová jednání s Palestinci podmínil odzbrojením Hamasu a pak ještě strávil přes sedm hodin na policii pro podezření z korupce, braní úplatků a praní peněz. Jde o kauzu táhnoucí se několik let, police ale Liebermanovo předvolání po volbách oddalovala kvůli složitým vyjednáváním o vládní koalici.

Lieberman v minulosti údajně dostal vysoké obnosy ze zahraničí, které použil k financování svých volebních kampaní. Peníze byly převáděny pomocí fiktivních společností. Podle policie existují důkazy, že v letech 2001 až 2004, kdy byl Lieberman postupně ministrem národní infrastruktury a dopravy, pobíral od podnikatelů velké sumy. S pomocí spolupracovníků, mezi nimiž byla i jeho dcera a bývalý obhájce, prý peníze převedl na konta na Kypru. Sedm jeho údajných spolupracovníků koncem ledna zatkla policejní jednotka pro boj proti organizovanému zločinu, později ale byli propuštěni.

Lieberman: Z Golan se nestáhneme, Hamas musí odzbrojit, Annapolisem nejsme vázáni

Lieberman dnes vyloučil jakékoliv stažení ze syrských Golanských výšin, jejichž část Izrael okupuje od války z roku 1967. Izraelská vláda podle něj nepřijala žádnou rezoluci týkající se jednání se Sýrií. „Míru bude dosaženo jen výměnou za mír,“ zdůraznil v rozhovoru pro list Haarec. Změnil tak princip „míru výměnou za území“, který byl základem mírových jednání mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy od blízkovýchodní mezinárodní konference v Madridu v roce 1991. Strategické Golanské výšiny dobyl Izrael v roce 1967 a anektoval je v roce 1981. Na tomto území žije kolem 20 tisíc Izraelců.

Lieberman také v rozhovoru podmínil pokrok v mírových jednáních s Palestinci odzbrojením radikálního hnutí Hamas. Hned první den ve funkci už rozhněval Palestince a vzbudil vyhlídky na napětí s Washingtonem, když ve svém vůbec prvním projevu v úřadu prohlásil, že Izrael není vázán dohodou z amerického Annapolisu, na jejímž základě byly loni obnoveny mírové rozhovory s Palestinci. Dodal, že politika ústupků vede k válce.

Syrský prezident Bašár Asad, který ještě nedávno hovořil o možnosti obnovit izraelsko-syrské mírové rozhovory, teď řekl, že osvobození Golan je na dosah, a to buď mírovými prostředky, nebo bojem. V rozhovoru pro katarský list Aš-Šark nazval Izrael nepřítelem, který si nepřeje mír. „Jakou tedy máme jinou možnost? Odboj, který je paralelní cestou mírového procesu,“ řekl.

  • Izraelský voják autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/672/67106.jpg
  • Avigdor Lieberman s manželkou Elou autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77205.jpg